Vass Krisztián

Határokon átnyúló agrárháló

Tusványos nemzeti fórum csakúgy, mint a népi írók legendás szárszói konferenciája volt. Ahogy egykor a Balaton partján, az erdélyi végeken is a legidőszerűbb kérdésekre kíván választ adni a Bálványosi Nyári Szabadegyetem. Súlyát jól mutatja, hogy az itt elhangzott gondolatmagvak alkalomadtán valósággá érnek. Hiszen itt fogant a státusztörvény és a Sapientia Egyetem ötlete, innen indult útjára a Magyar Állandó Értekezlet, a MÁÉRT. Általában elmondható: Tusványos a kölcsönös tiszteleten alapuló szomszédságpolitikát építi, anélkül, hogy fel akarnánk adni történelmi őrhelyeinket a Kárpát-medencében. Mindez kulturális, nemzetgazdasági, agrárgazdasági kapcsolatok építését is jelenti.

Az Orbán-kormány egy zöldebb Magyarországért

A Greenfo.hu 2018. április 6-án írást közölt Mangel Gyöngyi tollából. „Az Orbán-kormány száz környezeti bűne, vagy több” címmel bírálta a nemzeti kabinet környezetvédelmi politikáját. Cikkében nyitott kapukat dönget, miközben szélesre tárja a valótlanságok tárházának képzeletbeli ajtaját. Szükséges, hogy a tények más megvilágításba helyezzék azt a képet, amit a szerző kormánykritikája láttatni kívánt.

Indulhatnak, égetni

Lukács evangéliuma 14. fejezete első versében olvasható: „Amikor Jézus szombaton egy vezető farizeus házába ment, hogy nála étkezzék, figyelték. Íme, előtte állt egy vízkóros ember. Jézus megkérdezte a törvénytudókat és a farizeusokat: »Szabad szombaton gyógyítani, vagy nem szabad?« Azok hallgattak. Erre megérintette kezével, meggyógyította, és útnak bocsátotta. Aztán hozzájuk fordult: »Ha valamelyikteknek a fia vagy az ökre kútba esik, nem húzza-e ki rögtön, akár szombaton is?« Erre nem tudtak mit felelni.” (Lk 14, 1)

Liberális saláta

Gondatlan diákok gyűrött füzeteit nevezik „salátának”. A Lehet Más a Politika (LMP) 2018-as választási programja is ilyen pöndörödő szélű, tépett szellemi papírcsomó. A saláta zöld, de ez a „saláta” nem az. Merthogy érdemi szakpolitikai ötletekkel nem áll elő, nyitott kapukat dönget. Kitűzött céljainak zömét a nemzeti kormány már sikerre vitte. A többi gondolatelem meg elméleti bukfenc, amit hiba lenne megugrani.

Oldalak