Jelenlegi hely

Ungváry Zsolt

A fejlődés határtalan

Ungváry Zsolt képe

Bármennyire is szeretünk okoskodni, szinte lehetetlen előre látni bizonyos történelmi-társadalmi fejleményeket. 1980-ban például ki gondolta volna, hogy a Szovjetunió tíz éven belül összeomlik, és valószínűbbnek látszott, hogy 2018-ban repülő autók közlekednek, mint az, hogy mindenkinek a zsebében lesz a saját telefonja, amin mellesleg újságot olvashat és filmeket is nézhet.

Hogy is nézne ki az ellenzéki győzelem?

Ungváry Zsolt képe

„Nem kell félni a káosztól, majd rendeződik minden” – biztatta a hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt, a kandeláberes Márky-Zay fórumára érkezetteket Bod Péter Ákos, majd még folytatta: „Egy esetleges kormányváltás esetén átmenetileg lesz egy kis zavar. Sokan 27 évvel ezelőtt is azon aggódtak, hogy mi jöhet Kádár után, valahogy mégis lett.”

Bélyeg

Ungváry Zsolt képe

– Az emberek keveset tudnak rólunk – nyilatkozta, arcát nem vállalva az egyik bélyeggyűjtő-aktivista. Mint elmondta, fél felvállalni az identitását, az emberek furcsán néznek rájuk, nem tisztelik eléggé a filatelistákat. – A magyar társadalom még mindig nem kellően elfogadó velünk szemben, pedig bélyeget gyűjteni legalább olyan értékes, mint tanítani, gyógyítani. Sőt!

Grafikon

Ungváry Zsolt képe

„Csökkent a Fidesz támogatottsága”, harsogja boldogan valamelyik ellenzéki orgánum, és mutat egy grafikont. Eszerint decemberben még 57, januárban már csak 53 százalék volt a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében. Ezzel a kis örömmel kárpótolja magát az ellenzéki média a sok könnyért, amit azért kell ejteniük, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, ehelyett diktatúra van, és a világ legnagyobb igazságtalansága és gazsága, hogy a Fidesz kormányoz; és akkor lesz végre a népnek tetsző, boldog világ, ha a kormány megbukik.

Ellenzéki kormány

Ungváry Zsolt képe

2018. május: a Budapestre látogató japán miniszterelnök kíváncsian néz körül az üres repülőtéri várócsarnokban; nem fogadja az új kormány részéről senki. Karácsony magába zuhantan ül otthon („A f.sznak vállaltam ezt az egészet…”), Gyurcsány megsértődött, Vona kozmetikusnál, Bernadettet elfújta a szél. Végül Persányi Miklós elviszi őket az állatkertbe; az államközi kapcsolatok ápolása helyett közösen örökbe fogadnak egy vombatot.