Jelenlegi hely

Ungváry Zsolt

Fizetés

Ungváry Zsolt képe

Az előkelő pesti vendéglő különtermében az osztálytalálkozóra összegyűlt, immár őszülő és pocakosodó egykori barátok négyen ültek egy sarokasztalnál. Miután megbeszélték, kinek mekkora háza, milyen autója van, merre járt nyaralni, síelni, és hetente hányszor kell ahhoz teniszezni, hogy ne hízzanak el végletesen, a politika is szóba került. Az Armani-öltönyös, budaörsi vállalkozó, aki a horvát tengerpartról ugrott haza a bulira és másnap kora reggel már indult is vissza, mert befizetett egy jachtkirándulást a családnak, szokott nagy hangján a miniszterelnököt szidta.

Dimenzió

Ungváry Zsolt képe

A galaktius jeditanács újra ülésezett a negyedik dimenzióban. A legfrissebb érzékelések szerint ismét zavar támadt az erőben. A három dimenzióba kényszerített játék során a magát mindenhatónak képzelő, de innen, kívülről, nevetségesen jelentéktelennek látszó birodalom újabb támadást indított, hogy maga alá gyűrje a látható univerzumot.

– Fény és árnyék, jó és rossz, jobb és bal, Ahura Mazda és Ahrimán küzdelme ismét felerősödött – állapította meg a tanács tagja.

Nem

Ungváry Zsolt képe

Az indoeurópai nyelvek politikailag korrekt problémája, hogy régóta megkülönböztet nyelvtani nemeket (hím-, nő-, semleges), amivel egyrészt előrevetített bizonyos modern kérdéseket (ki gondolta volna kétszáz évvel ezelőtt, hogy a semleges nem egyszer majd értelmezhetővé is válik), másrészt belehajszolta napjaink törvényhozóit egy sajátságos csapdába. Mielőtt ugyanis valakiről beszélni kezdenénk, el kell döntenünk, melyik nemű „ő”-t használjuk vele kapcsolatban. Ez többé nem pusztán a mi megítélésünkre van bízva, ismernünk kell az illető identitását is, nehogy megsértsük.

Arc

Ungváry Zsolt képe

– Kormánybuktató arcokat bemutató műsorunk mai adásában ismerkedjenek meg Fehér-Sopron Bandival. Andrásnak vagy Andreának szólítsalak?

– Bandinak. Abban nincs semmi kirekesztő.

– A tiétek egy igazi budapesti párt, ha valaki autentikusan tudja képviselni a lakóit, azok ti vagytok. Jól sejtem?

– Persze, ez a város nagy szerelmünk, minden követ ismerünk itt Bukarestben. Itt lestünk kamaszként a fiúk szoknyája alá, délelőttönként feljártunk a Hradzsinba…

– Az Prágában van…

Köztársaság

Ungváry Zsolt képe

Gyurcsány éppen álmodott. Ehhez nem is kellett mindig aludnia, ezúttal éppen csak kicsit hátradőlt a székében, és pár percig nem izgett-mozgott, mint általában. Úgy képzelte, hatalmas tömegnek szónokol, és kedvenc fordulatával élve a köztársaságot dicsőíti. Hirtelen a forgószél fölkapta, és repült keresztül téren és időn. Közben, saját hangjától kissé még mindig megittasodva, ennyit hallott: „Tudod, Fletó, egy államforma önmagában nem érték.”