Törcsi Péter

Elmarad a „minimajdan”?

Nagyon úgy tűnik, hogy elmarad az ellenzék és a CEU-s diákok által vágyva vágyott budapesti „mini-Majdan”. Hiába pörgettem végig a legolvasottabb ellenzéki hírportálokat, néztem meg a különböző kormánybuktató Facebook-oldalakat, egyik sem ír arról, hogy ma, holnap, jövő héten „gigatüntetés” szerveződne az Orbán-kormány végleges megbuktatása érdekében.

Korrekt viszony Amerikával

A Washington Post hosszan és kimerítően foglalkozott Magyarországgal egy múlt heti írásában. Nem fogják kitalálni, de a téma, hogy, hogy nem a CEU aktuális helyzete volt. De kivételesen a „mértékadó” amerikai napilap nemcsak – ahogy azt tőlük megszokhattuk – Magyarországot és a magyar kormányt bírálta, hanem páros lábbal beleszállt a budapesti amerikai nagykövetbe és rajta keresztül nyilván a Trump-adminisztrációba, amiért a diplomata szerintük nem védte meg kellő vehemenciával a CEU-t.

A homoszexuális lobbi létezik

Homoszexuális lobbi nem létezik. Legalábbis a liberális média- és politikai elit ezt állítja, és igyekszik minden pillanatban cáfolni az LMBTQ-propaganda működését. Rendre azzal vádolják a hagyományos értékrendet fontosnak tartó közéleti szereplőket, amikor fenti lobbi kártékony tevékenységére hivatkoznak, hogy csupán egy „konzervatív összeesküvés-elméletet” terjesztenek.

Meddig húzza Merkel?

Angela Merkel elvesztette befolyását saját frakciójában. Legalábbis azt a befolyását, amellyel korábban rendelkezett, ugyanis a 2005 óta hivatalban lévő Volker Kauder egyértelműen az ő megkérdőjelezhetetlen szövetségesének számított. Azok számára, akik figyelemmel kísérik a német belpolitikát, talán nem volt annyira meglepő, hogy a CDU–CSU-frakciószövetség leváltotta korábbi frakcióvezetőjét. Viszont Merkel és az Uniópártok vezetői számára komoly meglepetést jelentett Ralph Brinkhaus megválasztása. Utóbbi pedig igencsak vészjósló jel. Ha egy 13 éve hivatalban lévő pártelnök-kancellár nem érzékeli legszűkebb közösségében a különböző „rezgéseket”, motivációkat, akkor valószínűleg elvesztette a tényleges kapcsolatot ezzel a közösséggel. Úgy tűnik, Merkellel ez történt.

Oldalak