Jelenlegi hely

Szalay Károly

A múlt réme visszaköszönt

Szalay Károly képe

A minap a HírTV Szabadfogás című fecsegdéjében Wahorn, a hol zenész, hol képzőművész, hol egyik sem, korholóan benyöggintette: a kormány másfél milliárdért olyan Aba-Novák-festményt vett, amelyen Horthy Miklós is látható. „Óh, irgalom atyja, ne hagyj el!”

Demokrácia II.

Szalay Károly képe

Visszatérve előző rittyenetem gondolatához, megjegyzem, hogy a mai Európát a politikai zűrzavar jellemzi. Hadd ne soroljam föl. A gazdaságilag legstabilabb ország, a germán, hónapokig képtelen volt kormányt alakítani, s ha most mégis tud, rövid életű lesz. Még Magyarország megítélésében is zavarosak. A Freedom House lepontozott, egy másik kifenevót intézet fölminősített. De engem a hazai zűrzavar érdekel, bár nem közömbösek számunkra a környülállások sem.

Demokrácia I.

Szalay Károly képe

Súlyos bizonytalanság, mi több, zűrzavar, sőt káosz uralkodik azok fejében, akik egyre-másra minősítgetik a mai magyar politikai állapotokat, Orbán Viktort és kormányát illetően. Nincsenek illúzióim. Amit ember csinál, abban mindig lehet hibát találni. „Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.” De az is tény, hogy a hibakeresésre, sőt hibáztatásra, az elítélésre is bőven vannak szentenciák: „Más szemében a szálkát, magáéban a gerendát sem veszi észre.” A „visszamutogatásra” is bőven vannak szólások. De hagyjuk az okoskodást.

Szamárságok IV.

Szalay Károly képe

Tovább részletezem az előző cikkeimben megpendített vagy csak félig kifejtett nézeteimet. Mégpedig a történelem ismeretének fontosságáról jelenünk helyes értékeléséhez. Pontosabban cselekedeteink helyességéhez. Látható, az európai politikusok többsége képtelen helyes döntések meghozatalára. Németországban a történelmi tudatlanság visszavágott. Merkel, mint valami rémült tyúkanyó, akinek ketrece körül róka ólálkodik, totyog le s föl. A liberális és zöld felelőtlenek csapdába csalták a német politikát.

Rebellisek

Szalay Károly képe

Elmerengve a választások előtti hajrában, oly értetlenül szemlélem az ellenzéket, mint egy idegen bolygóról ideszakadt űrlény. Holott az ellenzéki politikusok az idegenek, távolról ideszakadt űrszakik, és nem én. Mert zűrzavaros, kaotikus, kapkodó, izzadságszagú tevékenységük erről árulkodik. Inuk szakadta előbb tragikusba, majd komikusba vált át. Nem lehet őket komolyan venni. Itt van mindjárt ez a Juhász Péter. Mint egy szakállas csecsemő óbégat és gyermeteg játékokat űz. És azt hiszi, hogy ez a választási küzdelem. Az óvodában legföljebb.