Szabó Judit

A vadludak városa

Kategória: 
Fotó: Csonka Péter

A tatai tavak vonuló madárállományának védelmét is magában foglaló, sokrétű környezetvédelmi tevékenységéért nemzetközi díjjal jutalmazták Tata városát. Az elismerést a vizes élőhelyek megőrzését célzó, ramsari egyezményt aláíró tagállamok világkonferenciáján vehették át a magyar delegáció tagjai. A 170 országot tömörítő egyezmény szakemberei idén először ítélték oda a Ramsari Város (Wetland City) kitüntető címet a világ 18 városának.

Ázsiai kontra magyar kisboltok

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Miért olyan népszerűek a főként ruházati cikkeket, vegyi árukat, illatszereket, műszaki árukat és újabban gyógyhatású termékeket is forgalmazó ázsiai kisboltok? Mennyire komoly konkurenciái a magyar üzleteknek? Hogyan tudják alacsonyan tartani áraikat? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Rákóczi téri vásárcsarnokban.

Szemléletváltás az űrkutatásban

Kategória: 
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Sokszorosan megtérülő befektetésnek tartja a társadalom számára az űrkutatás kormányszintű megerősítését dr. Ferencz Orsolya, a területre frissen kinevezett miniszteri biztos. Első lépésként az eddigiekhez képest egy-kétmilliárd forint plusztámogatásról beszélünk, de ez nagyon fontos beruházás az egész nemzetgazdaság és az ország jövője szempontjából is.

A kitörés tanodája

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A hazánkban működő mintegy 280 tanoda csaknem hatezer roma tanuló számára nyújt felzárkózási lehetőséget. Az egyházak és civil szervezetek segítségével életre hívott országos hálózat célja, hogy növelje a hátrányos helyzetű fiatalok tanulási esélyeit. A hazai tanodák 2019. január 9-éig pályázhatnak európai uniós támogatásra, a Széchenyi 2020 program keretében. A halmajugrai Szebb Jövőért Tanoda egyik délutáni foglalkozásán jártunk.

Oldalak