Jelenlegi hely

Sinkovics Ferenc

Putyin, kivallatva

Fotó: Alexandra Kiadó

Oliver Stone az amerikai film jellegzetes figurája. Nem fecseg, nem vibrál, Stone kamerája a valóságra fókuszál, semmi másra. Platoon, vagyis Szakasz című filmjével robbant be az amerikai politikai, társadalmi és kulturális életbe. Stone saját, önkéntes katonaként átélt háborús drámáját filmesítette meg. Magyarán azt, hogyan harcolt, és hogyan is nézett ki belülről a Vietnamban küzdő amerikai hadsereg. A rendező filmes látlelete egy már-már anarchikus haderőként ábrázolta ezt a sereget, ahol őrmesterek parancsoltak hadnagyoknak, és ahol a kultúrák közötti ellentétek nemcsak a csapatrészek megosztottságához, de időnként gyilkosságokhoz is vezettek. Több politikus is börtönt követelt Stone-nak a film bemutatója után. 

A cseh kormány bevállalja

Sinkovics Ferenc képe

Még a hazai, jobboldali elemzők között is vannak olyanok, akik a migráció ügyében a V4 leggyengébb, legmegingathatóbb láncszemének tartják Prágát. Brüsszel már többször is megpróbálta „kiénekelni” Csehországot a visegrádiak csoportjából, mint egy olyan államot, amely fejlettségénél, hagyományosan meglévő polgári karakterénél fogva nem illik a V4-be.

Újra megmentjük Varsót

Sinkovics Ferenc képe

Orbán Viktor miniszterelnök megnyugtató határozottsággal beszélt ma reggel a rádióban az úgynevezett lengyel kérdésről is. Ami nemcsak a V4, hanem az egész régió sorsát is érinti.

Magánhatalom és államhatalom

Sinkovics Ferenc képe

Egyáltalán nem rendült meg Angela Merkel pozíciója. Ezt azért érdemes mindjárt az elején leszögezni, mert politikai elemzők gyakran beszélnek mostanában Merkel közelgő bukásáról. Az, hogy jelenleg nincs kormánya Németországnak, semmilyen tekintetben nem probléma. A német gazdaság legnagyobb, legtekintélyesebb szereplői már csak erejükből, súlyukból adódóan is kötődnek a globalista magánhatalmi rendszerhez. Könnyedén elvezetik Németországot, legfeljebb a közvélemény előbb rájön arra, amit csak egy kicsivel később akartak a tudomására hozni.

Eldördült egy sortűz

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Péntek este fél 11-kor vetíti a Duna World Matúz Gábor Nincs kegyelem című filmjét.