Pozsonyi Ádám

Ki dönti el?

Na, ez az Esterházy-dolog megint felpörgött, látom. Ennek, mondjuk, örülök. Én már sokszor megégettem magam ennek a betűhalmozónak a piszkálásával. De örülök, hogy végre eljött az idő, mikor már mások is teszik. Hogy eljött az ideje. Mert ha már a miniszterelnök úr is érint ilyesmit Tusványoson, akkor eljött.

Fogszabályzó

Egy fiatal nőnek nézem a videóját, akinek most szedték le az állandó fogszabályzóját. Három évig hordta, most harmincéves. Azt mondja, tökéletesen sikerült, orvosilag egyértelműen siker, ő is örül neki, sokkal jobban beszél, eltűnt a korábbi selypítés, stb. De egy kicsit mégis furcsán érzi magát. Egy új arcot kell megszoknia, és hirtelen rádöbbent a valós korára, hogy ő már harmincéves. A fogszabályzótól mindig kicsit lányosabbnak, bájosabbnak érezte magát, és most egy valódi nő néz rá. Tudja, hogy örülnie kéne, ez volt a vágya, de mégis nehéz megszoknia ezt az új énjét. Utánaolvasott, hogy gyakran van ilyen műtét utáni depresszió, még sikeres operációk esetén is.

Hiánypótlás – Illés lemezajánló

Kategória: 

Az Illés együttes a legnépszerűbb magyar beatzenekar volt már, amikor 1970 tavaszán hozzáfogott aktuális lemezének elkészítéséhez. Sajnos, a munkát az akkori hatalom félbeszakíttatta, és a zenekart részlegesen betiltották a BBC magyar adásában elhangzott – mai szemmel nézve – teljesen ártalmatlan rádióinterjújuk miatt. Az albumra szánt dalok időközben ugyan itt-ott megjelenhettek, azonban a teljes anyag mindmáig kiadatlan maradt.

Csak magukról

Két héttel ezelőtti írásomban már merengtem ezen a transznemű szépségverseny dolgon, de – elnézést – nem megy ki a fejemből. Aki netán nem olvasta azt a Korszellemet, annak összefoglalom: a spanyol Angela Ponce az első transznemű, aki részt vehet a Miss Universe szépségversenyen. Tehát egy olyan nő, aki nem nő. Érdekelne, hogy vajon kutyaszépségversenyen vehetnek-e részt tyúkok? Esetleg aranyhalak? Ja, hogy ott röhögne mindenki? Jó, tudom, mi nem vagyunk állatok. Pedig jó lenne, ha az emberiség végre megértené, biológiai értelemben az ember emlősállat, és ugyanaz vonatkozik rá, mint a páviánra meg a komondorra. És ami ott nem működik, az az ember esetében is bukásra van ítélve.

Plázában

Megyek le a boltba zsemléért, és látom, valami plakátfélén kakaóport hirdet valami cég. Szép színesben. Kevesebb cukor – ez piroslik a kép felső részén. Meg ez: Kevesebb tejtartalom. Kiegyensúlyozott reggeli.

Nézem, nézegetem. Nekem az anyám még úgy tanította, hogy a kakaó édes. De az benne a jó. A halászlé meg fűszeres. És azért szeretjük. Gyermekkoromban az ember azért vett rövidnadrágot, mert rövid, és azért hallgatott metált, mert hangos.

Oldalak