Pozsonyi Ádám

Igazságosság

Mint tudjuk, most volt 100 éve a gyulafehérvári gyűlés, melyen az oláhok kinyilvánították Erdély elszakadását a magyar államtól. (Minket ugye nem kérdeztek meg. Rá válaszul, pontosan három héttel a gyulafehérvári után, Kolozsváron a magyarok tartottak megmozdulást, és leszögezték, hogy nem akarnak elszakadni. „Ezen a területen csaknem négymillió nem románnal szemben csupán kétmillió-kilencszáznyolcvanezer-száznyolcvanhat román él. Ezeknek a velük szemben álló többség felett nincsen joguk határozni.” Erről persze ritkán beszélnek, főleg a románok.)

Csodafegyver

Kezdek félni. Mármint a következő választástól. Mert igaz, hogy a baloldal pártjai nullán vannak, hiába óvja őket Vona influenceri hatalma és a távolból Juncker isiászos csókja, még bármi lehet. Még az is lehetséges, hogy előkerül valahonnan a „csodafegyver”. A csodafegyver, mit már annyian ígértek. Ígértek T-34-esektől körülvett berlini bunkerek mélyén, és orosz jégmezőkön fagyoskodva. S most, ím, bújtatott jeleit az Index „oldalain” figyelhetjük meg.

Független és erős

Botrány van a Marks & Spencer körül. (Mármint nyugaton, ahol az elmebeteg utópiákat megvalósítják, és ahol már a maradéka sincs a józan észnek.) Valami emberjogi gittegylet már nem tudott mit kitalálni, ami még nem egyenlő – javasolnám elővenni az SI-mértékegységeket, tele vannak nácizmussal, egy deciliter nem annyi, mint egy liter, és a centiméternek is kisebb betűk jutnak a mérőszalagon, mint a méternek –, és belekötött a divatcég kirakatába. Abba, hogy plakátjukon a nőkön csini fehérneműk vannak, a férfiakon meg elegáns ruhák.

Fekete-fehér

Gondoltam, elküldöm a fenébe az N1 TV-n induló vitaműsort, ahol Kálmán Olga kezdi új tündöklését, de amíg a hírt olvastam a 24.hu-n, rájöttem, annyira nem érdekel, hogy nehéz lesz belőle olyan írást kanyarítanom, ami érdeklődést vált ki az emberekből.

Tipikus

„Tipikus magyar.” Ezt dünnyögi az összes libsi, amikor lát egy alapvetően emberi hibát vagy gyarlóságot. Odafurakszik valaki a sor elejére. „Tipikus magyar.” Nem húzza le vendégségben a WC-t. „Ezt tipikus magyar mentalitás.” Nem hozza vissza a kölcsönkért könyvet. Bepróbálkozik a barátnődnél. Meglóg fizetés nélkül a panzióból. Szürcsölve issza a levest. Árleszállításkor tolakszik az elektronikus vackok boltjában.

Oldalak