Jelenlegi hely

Pozsonyi Ádám

Kereszt

Pozsonyi Ádám képe

A Lidl áruházlánc antikeresztény (ők ezt értéksemlegességnek nevezik) lépése után – a német áruházlánc megfosztotta keresztjeitől a görög ételek csomagolásán található templomokat –, hála istennek voltak még olyanok, akik felemelték a szavuk. A csehországi Olomoucban egy férfi kereszttel, papi ruhában tért be az üzletbe. Az üzlet vezetője azonban, mondván, félelemkeltő (!), rendőrt hívott rá. Európa nagy része ma már nem hallja Goethe szavát, aki azt mondta, Európa anyanyelve a kereszténység.

Gasztrománia

Pozsonyi Ádám képe

Olvasom egy írásban a kifejezést: gasztrofilozófus.

Míg a reggeli rántottámat készítettem – nem olyat, amit a Facebookra szokás kitenni, melyben szarvasgomba, erdélyi mangalicaszalonna és kézműves biosajt van, tehát ami egy magyar író félhavi fizetésébe kerül, és két és fél órás munkába –, eltöprengtem.

Oh yeah!

Pozsonyi Ádám képe

Téblábolok a boltban a süteményes részlegnél, amikor egyszer csak megszólít egy néni. Nénit írtam, pedig tudom, hogy ebben van némi tiszteletlenség, és a tenyerem viszket, amikor hallom, hogy idős embereket bácsiznak meg néniznek, mert ebben mindig van valami leereszkedés, haverkodás, de ide most nem illik más. Ha egy idős nő kendőben, virágos otthonkában, gurulós kocsit húzva matat a leértékelt áruk közt, az sajnos néni.

Felnézek rád!

Pozsonyi Ádám képe

Valami idétlen gyereknevelési oldalon láttam egy plakátot. (A plakát szövegét mindjárt mondom.) A kísérőszöveg pedig a következő volt: „Dicséretből sohase elég! Amikor csak alkalmad van rá, biztasd, bátorítsd a gyermeked, hogy erős, önbizalommal teli és boldog élete legyen!” (Utána piros szívecske, mert anélkül nem édi egy gyereknevelési tanácsadás.)

Hőguta

Pozsonyi Ádám képe

Ebben a melegben van, ki napi négyszer fürdik, van, ki panaszkodik, más szabadságot vesz ki, vagy egy söröző félhomályában próbálkozik a túléléssel.

Egy régi barátom az ötödik üveg Kozel után kijelentette, hogy ő már bármire hajlandó ebben az állapotban, de amikor orra alá dugtam F. Panfjorov Megindulnak a traktorok című klasszikus művét (Szikra, 1950), inkább legyintett, s kinyitotta a hatodikat.