Polgári Szilvia

A müezzin hangja

Napjainkban egyre helytállóbb az a megfigyelés, hogy vannak, akik rendeltetésszerűen használják szép anyanyelvünket, annak megannyi árnyalt kifejezését és sajnos akadnak néhányan, akik elhasználják azokat. Véres merénylet ez a nyelvvel szemben, formai és tartalmi értelemben egyaránt. Minden alkalommal azonban, amikor méltatlanok koptatnak egy-egy szót, nem csupán a beszélt nyelvvel szemben követnek el merényletet, hanem velünk, magyarokkal szemben, ilyetén a hazával szemben is.

Az isiász éve

Szerdán délelőtt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén fájóan foghíjas padsorok előtt tartotta meg szokásos évértékelő beszédét Juncker úr, az Európai Bizottság első embere. Jó hír, hogy ezúttal nem gyötörte az isiász, ám jelen esetben ez csupán annyit tesz, hogy anélkül is képes – politikailag korrekt megfogalmazásban – furcsaságokat kijelenteni.

Mit nekem grádicsok!

Az európai politikai elit színes palettáján nem Sargentini asszony az első és minden bizonnyal nem is az utolsó politikus, aki esetében joggal merülhet föl a kérdés, vajon a felsőfokú iskolai végzettség hiánya mennyiben akadályozza őt munkaköri feladatainak maradéktalan ellátásában? Vagy fordítva – szükséges-e egyáltalán diplomát szerezni ahhoz, hogy bárki felelős pozíciót tölthessen be az Európai Unióban?

Kinek a szégyene Chemnitz?

Kategória: 
Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Elöljáróban: ha valaki a Német Szövetségi Köztársaságban nyilvánosan, de különösképpen a rendőrség jelenlétében a náci Hitler-köszöntést mutatja, anélkül, hogy a helyszínen letartóztatnák, az vagy fizetett provokatőr, vagy az állambiztonsági szerv (Verfassungsschutz) beépített embere. 2015-ben változtatta meg a német kormány a neonáci szervezetekbe beépített állambiztonsági ügynökök (V-Leute) jogi helyzetét. Ez azt jelenti, hogy a „hihetőség miatt” a becsempészett és a „szélsőjobboldali” szervezetekbe beépített állami megfigyelők büntetlenül követhetnek el olyan cselekményeket, amelyekért a szélsőjobboldalinak – akármit is jelentsen ez – titulált polgár többéves szabadságvesztést is kaphat.

Oldalak