Hankó Ildikó

A selyemút ismét benépesül

Szinte az egész nyugati világ értetlenül kezelte azt a gazdasági és kereskedelmi fórumot, amelyet a kínai miniszterelnök és 16 kelet-közép-európai ország miniszterelnökének részvételével tartottak Budapesten. Az Új Selyemút program arra a közös múltra épül, amelynek során évezredekkel korábban már együttműködött a magyar és a kínai nemzet.

Hátországi forradalom

Őszi lombhulláskor aranysárga levelek utaznak a szelek szárnyán, és az egyre halványuló napsugarak évente emlékeztetnek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Akik átélték azokat a napokat, főleg a legszebb ifjúkorban, azoknak az életét és sorsát örökre meghatározta a lelkesedés, amely a hirtelen kirobbanó szabadságvágyból táplálkozott.

Csernobil örök mementója

Előveszem a Magyar Nemzet napilap 1986. április 30-i számát. Az események, az akkori közéleti hírek nem szolgálnak semmi szenzációval. Az ország május elsejére készül. Kádár János, az MSZMP főtitkára gyárlátogatáson vesz részt a Kender-Juta Gyárban, Angyalföldön. Faluvégi Lajos előző nap Moszkvában tárgyalt, Bányász Rezső, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának (Tájhivatal) elnöke látogatást tett Irakban. Sorolhatnám tovább, de minek. Az „eseménytelen” napon gyilkos radioaktív felhő kúszott hangtalanul az ország fölé.