Bencsik Gábor

Paktum

Azt mondja az ellenzék - mit mondja? üvölti, tombolja, őrjöngi -, hogy a Fidesz „rabszolgatörvényt” vezet be, mert lepaktált a multinacionális nagytőkével, hogy az kizsákmányolhassa a magyar dolgozókat. Akkor nézzünk egy ilyen paktumot. A forrás az Index.

Az igazság közelében

Kategória: 
Kogutovicz Károly térképe

Száz éve darabolták fel Magyarországot a győztes nagyhatalmak. A két háború között négy lépésben sikerült visszaszerezni mindazon területeket, amelyek Magyarországhoz tartozása etnikai szempontból méltányos és indokolt volt, de mint mindnyájan tudjuk, a második világháborút lezáró békék még a trianoninál is rosszabb határokat szabtak. Ekkor a fő indok az volt, hogy a náci Németországgal szövetségben, az annak kegyéből szerzett előnyök nem tarthatók meg. Kevesen tudják, hogy ez csak részben igaz. Az 1930-as években Magyarország az antant által egységesen támogatott, igazságos revízió küszöbére érkezett. A történelem azonban megakadályozta, hogy ezt a küszöböt átlépjük.

Az az ember

Forrt már a világ magát szocialistának nevező része, amikor 1989. április 12-én Kádár János elmondta később híressé vált utolsó nyilvános beszédét az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén. Akkor rögtön természetesen nem szivárgott ki a beszéd, utóbb viszont szó szerinti leiratban és hangban is ismertté vált. Első hallásra, olvasásra is mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy ez az egy órán át tartó beszéd egy szétbomló elme produktuma, a második olvasásra pedig az is, hogy Kádárt a saját felelősségének kérdése feszítette, olyan mértékben, ami már az őrülettel volt határos.

Oldalak