Jelenlegi hely

Bencsik Gábor

Miért nem lesz a Momentumból Fidesz

Bencsik Gábor képe

„Vidéki lány ne keresse a boldogságot Pesten”

Részlet a Köszönöm, hogy elgázolt című filmből, 1935

A két Magyarország gondolata nem új, már Németh László is elemezte a negyvenes években, és azóta is megjelenik az elemzésekben. Még sincs benne a közgondolkodásban. Illetve nagyon is benne van, csak éppen rejtetten, az untig ismert népies–urbánus ellentét álarcában.

Európa megmentése

Bencsik Gábor képe

Hát erről van szó. Eddig is tudtuk, de így kimondva mégis, még mindig mellbe vágó. „Európa vagy elfogy, vagy befogad.” A menekült szó használata, a menekültek megsegítésének követelése tehát csak politikai eszköz, amivel a befogadást ellenzőket le lehet győzni. Vagy elfogyunk, vagy befogadunk.

Hát nem.

Ilyen könnyen nem adjuk fel.

Kismilla

Bencsik Gábor képe

Minden küzdelem első aranyszabálya: soha ne becsüld le az ellenfelet. Minthogy a politika lételeme a cselekvésre való felhatalmazásért folyó küzdelem, ez a politika első aranyszabálya is. Aki figyelmen kívül hagyja, biztosan rajtaveszt.

Post-truth – az igazság utáni igazság

Bencsik Gábor képe

Mulatságos dolog követni az amerikai demokraták (liberálisok) erőfeszítéseit annak megmagyarázására, hogy miért veszítették el a választásokat. Szerintük nem azért történt, mert rosszabbak voltak, mert elrontották. Hanem mert Putyin meghekkelte, mert a Facebookon álhíreket terjesztettek, mert létrejött az igazság utáni világ, a post-truth korszaka – mert összeesküdtek ellenük a hatalom­éhes tudjukkik.

Vona háborúba megy

Bencsik Gábor képe

Minden politikus látszani akar – ez a kenyere. Ezért mind igyekszik megmutatkozni a médiában, kihasználni a nyilvánosság minden lehetőségét és eszközét. Mégis új jelenségként kell értékelnünk azt a kampányt, amelyet a kormánykoalícióval valamilyen okból hadilábon álló média futtat Vona Gábor Jobbik-elnök „megcsinálására”. Erre Vona maga is alaposan ráerősít a rendelkezésére álló médiában. Saját televíziójában rangos újságírókkal kérdezteti magát, a közösségi médiában naponta jelentős mennyiségű információval jelentkezik.