Jelenlegi hely

Bencsik Gábor

Izgalmas négy év jön

Bencsik Gábor képe

Jósolni nehéz, különösen ha a jövőről van szó, tartja a mondás – és igaza van. Szellemi játéknak azonban kitűnő, ráadásul ha elég sokan elég sokfélét jósolnak, nagy eséllyel lesz köztük olyan is, aki eltalálja a jövendőt, akár a lottószámokat. Játsszunk tehát, hátha megütjük a főnyereményt.

Ingyenleves

Bencsik Gábor képe

A rászorulókon, utcára szorultakon, hajléktalanokon segíteni, akár azon az áron is, hogy méltatlanok is odakeverednek, erkölcsi kötelesség. A város közepén, az odacsődített sajtó előtt, az előre odakészített állványra erősített mikrofonokba és tévékamerákba nyilatkozva, egy-két órán át meleg ételt osztani viszont aljasság, a szociális demagógia egyik legdurvább esete.

A megtartó lélek

Bencsik Gábor képe

Széles, sima, kékesen csillogó, vastagra hízott jégtakaró borítja a patakból duzzasztott tavat. Erős a jég, biztosan megbírja az embert. Gyerekek játszanak rajta, csúszkálnak, korcsolyáznak önfeledten. A zsilip egyik deszkája azonban, engedve a víz nyomásának, elmozdul a helyéből. Előbb lassan, aztán, ahogy a víz utat tör magának, egyre bővebb sugárban megindul a hideg víz kifelé. Lassabban, mint ahogy az óra kismutatója mozdul, de éppolyan feltartóztathatatlanul elkezd a tó vize kiapadni a jég alól.

A világjobbítás csődje

Bencsik Gábor képe

Az elmúlt három évszázadban (történelmi léptékben korántsem nagy idő) számos kisebb mellett két nagy kísérlet történt arra, hogy az emberi társadalomban meglévő igazságtalanságokat hatalmi eszközökkel eltöröljék: a francia és az orosz forradalom.

Kérdezzük meg Jézust

Bencsik Gábor képe

Menjünk vissza kétezer évet az időben, keressük fel Jézust Jeruzsálemben, és tegyük fel neki a kérdést: