Jelenlegi hely

Bencsik András

A Magyar Demokrata nyilatkozata

A Magyar Demokrata nyilatkozata

A Jobbik politikai kanyargásait, egymással ellentmondó nyilatkozatait bár nem tartjuk normálisnak, a mai politikai közállapotok részének tekintjük. Azt azonban ettől a kaméleonpárttól sem fogadjuk el, hogy gyávaságukat agresszivitással leplezzék.

A szerepek megcserélődtek

Bencsik András képe

A proletár internacionalizmus jelmondata az volt, hogy „semmik vagyunk, és minden leszünk”. Az új ember, az árja vagy a proletár előtti távlatok megnyitása érdekében mindent megengedhetőnek tartottak, egész társadalmi rétegek, osztályok vagy akár népcsoportok tömeges likvidálását is. A következmények ismertek. A nemzetközi szocializmus és ikertestvére, a nemzeti szocializmus emberek millióit pusztította el könyörtelen módszerességgel.

Töklámpások fénye

Bencsik András képe

Túl nagy a csend. Pedig erről kellene beszélni minden lehetséges fórumon, konferenciák sorozatát kellene rendezni arról, hogy ez a rettenet soha ne ismétlődhessen meg. De nem. Mintha megnémult és megsüketült volna a máskor olyan hangos, elcsitíthatatlan világmédia. Százmillió vagy talán százötvenmillió ember mártírhalála, sok százmillió ember tönkretett élete, egy borzalmas korszak minden gaztette mintha nem érdekelne senkit.

Oszd meg és…

Bencsik András képe

A divide et impera a Római Birodalom politikai módszerét kifejező elv, amely igazán naggyá Európában a XX. század elején vált, amikor az európai nagyhatalomnak számító Osztrák–Magyar Monarchiát az első világháborút követően a rivális hatalmak saját pozíciójuk megerősítése érdekében darabokra szedték, és ha már így benne voltak, Európa legősibb kultúráját, a Magyar Királyságot még tovább nyeszetelték…

Leleplező erő

Bencsik András képe

Harvey Weinstein amerikai filmproducer alaposan pórul járt. Filmszínésznők tucatjai állnak ki sorban a nyilvánosság elé, és évtizedek távolából elevenítik fel borzalmas élményeiket, amikor ez a szexragadozó – most így hívják – erőszakoskodott velük. Egyikük, bizonyos Léa Seydoux így emlékezik a szörnyű esetre (gyenge idegzetűek takarják el az alábbi pár sort): „Egy hotel halljában találkoztunk, ott volt az asszisztense, egy fiatal nő is. Egész este flörtölt velem és úgy bámult, mintha egy darab hús lennék.