Jelenlegi hely

Bencsik András

Séta a Simicska hídon

Bencsik András képe

A Jobbik azt üzeni, hogy „a néplélek és a nemzettudat nem egymást kizáró, hanem egymással társítható, sőt társítandó identitásaink. Azt, hogy túl kell jutnunk a bal- és jobboldal meddő XX. századi küzdelmén; hogy hidakra van szükség egymás felé…” – írta Vona Gábor a múlt hétvégén megjelent terjedelmes cikkében a valaha jobb napokat látott Magyar Nemzetben, Simicska Lajos újságjában.

Kampány van

Bencsik András képe

Az útszéli jelzőknek, trágár szavaknak, az egyre hevesebb és személyeskedőbb támadásoknak elsőrendűen Orbán Viktor személye ellen, megvan a maguk logikája: a balliberális tábor elkezdte a választási kampányt és úgy gondolják, mint a középkori ostromló seregek, hogy először a védfalak lerombolása a cél. A bástyákat kell módszeresen lepusztítani, hogy amikor már kellően meggyengültek és a várvédők is megfélemlítődtek a véget nem érő lövöldözéstől, akkor kezdődhessék az ostrom.

Jön a Fidesz 2.0

Bencsik András képe

És akkor Nagy Ervin színművész, a Berlinben díjat nyerő film szereplője, ahogy a filmes szakmában ezt tőle elvárták, szépen belefingott a nullás lisztbe: „Saját jó minták híján ez a társadalom addig izmozott, míg posztkommunista rendszert hozott létre. Nem Orbán Viktor szervezte meg Magyarországot, hanem a magyar nép alkotta meg magának Orbánt. Megint akartak maguknak egy Kádár Jánost, egy új apukát, mert még mindig nem szeretnék önállóan maguk intézni a dolgaikat.

Majdnem mindenki

Bencsik András képe

Óvatosan néztem meg az új Oscar-díjas kisfilmet, a Mindenkit. Az ember sosem tudhatja. Attól tartottam, hogy vagy egy rettenetesen mély szenvedés lesz a nácik poklában, vagy egy rémisztő magyar rémuralom látlelete… Saul fia után az utóbbinak volt nagyobb a valószínűsége. És be is jött. A film arról szól, hogy a diktatórikus hajlamú énektanárnő a lepukkadt vidéki iskola kórusába valami sötét perverzió által hajtva beállítja azokat a gyerekeket is, akiknek nincs hallásuk, ezért hamisan énekelnek, ám megparancsolja nekik, hogy csak tátogjanak.

Rablás igen, olimpia nem

Bencsik András képe

A tudomány adós azzal a válasszal, hogy mekkora lyuk kell egy hajó elsüllyesztéséhez, de ennek ellenére általános az a felfogás, hogy nem kell túl nagy: a hajó méretéhez képest egy elenyészően kicsi lyuk is elég. A nolimpiások és az őket támogató balliberális politikai ellenzék most ezzel a kétes dicsőséggel szerzett magának hírnevet, jelesül, hogy a többség még ma is mérhető támogatása ellenére elsüllyesztették Budapestet és annak olimpiai pályázatát.