Jelenlegi hely

Bencsik András

Erő, jóság, nyilvánosság

Bencsik András képe

Bár a Fidesz–KDNP nehezen tudná elveszíteni (vagy talán nem is tudná elveszíteni) a választást, a saját dolgát azért megnehezítheti. Ez a tanulsága az úgynevezett 1300 menekültről szóló médiaviharnak, ami ugyan szerencsésen elült, de a kormánypártok népszerűségét szokatlanul nagy mértékben megtépázta, ami érthető, hiszen a közvélemény azon a ponton bizonytalanodott el, ami az egyik legfontosabb: a biztonságba vetett hite rendült meg.

Ki tetszik?

Bencsik András képe

Megállíthatatlanul nő Orbán Viktor miniszterelnök népszerűsége az úgynevezett nyitott listán, amikor azt kérdezik meg a járókelőktől a kérdezőbiztosok, hogy „önnek ki a legrokonszenvesebb politikus?”. A második helyezett Vona Gábort, a harmadik Szél Bernadettet, a negyedik Karácsony Gergelyt és a többieket egy nagyságrend választja el a listavezetőtől. Ez korántsem volt mindig így.

Az Aranykor krónikája

Bencsik András képe

Egy döbbenetesen hosszú lista járja be az internetet, amely az Orbán-kormány eredményeit sorolja fel, korántsem a teljesség igényével. Idézzük ide a kezdeményező nevét: dr. Horváth Béla indította el a felsorolást, amely már többféle alakban olvasható. Az Aranykor krónikája mellbevágó. Ilyen elképesztően gazdag eredménylistát még soha nem látott a magyar közvélemény…

A választás szent joga

Bencsik András képe

Részlet a Nemzeti Választási Bizottság 6/2018. számú határozatából: „A Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint valamennyi olyan népszavazási kezdeményezés, amely valamely személy vagy csoport önkényes megkülönböztetésen alapuló jogoktól való megfosztására, azokból való kirekesztésre irányul, az Alaptörvény XV. cikkében foglalt általános jogegyenlőségi formulába, illetve a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, és mint ilyen az Alaptörvény módosítását feltételezné.

Jövőre itthon!

Bencsik András képe

A brutális arcú román miniszterelnök elszólása jó alkalom arra, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk a Trianon-nosztalgiával. Az idén a románok óriási külsőségek közepette fogják ünnepelni történelmi lottóötösüket, Erdélyt. Amivel az elmúlt száz évben semmit sem tudtak kezdeni. Úgy akadt meg a torkukon, mint a túl keményre főzött puliszka. A románság számára az erdélyi létmodell – az európai létezés bájosan székely mintája – elérhetetlen álom. Románia megrekedt a késő középkori Balkán és a vad ukrán bozótos peremvidékén, de ez legyen az ő problémájuk.