Ágoston Balázs

Harc a tudomány valódi szabadságáért

„Munkánkkal arra törekszünk, hogy a társadalom számára fontos témákban a tudományos alapú megközelítés véleményformáló szerepet töltsön be”, írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. Rudas Tamás ezzel az intézmény objektivitását, függetlenségét igyekszik bizonygatni, de valójában megerősíti és igazolja annak helyességét, hogy az állam az MTA kutatóintézeteit szorosabb költségvetési felügyelet alá helyezi.

Nem büszkeség

Nem bír magával az LMBTQXYZSPRRHHHOOOFFFUUUJJJ (mi lesz, ha véget ér az ABC?) szubkultúra. Idén már egy álló hónapon keresztül provokálják a normális, egészséges többséget, kihívó magamutogatással kérkedve különféle személyiségzavaraikkal, kínos helyzetbe hozva azokat, akik személyiségét, identitását nem kizárólagosan a szokásostól eltérő szexuális irányultságuk határozza meg, és akik magánügynek tekintik a magánügyet.

Horthy, a reálpolitikus

Kategória: 
Fotó: Wikipedia, szerk.

Százötven éve született Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója. A nevével fémjelzett közel negyedszázad ellentmondásokkal terhes, összességében mégis sikeresnek, bizonyos területeken példaértékűnek tekinthető, hiszen az elkerülhetetlen háborúba sodródásig a Trianonban pusztulásra ítélt Magyarország feltámadt és gyarapodott.

Rendet kell vágni az Akadémián

Felhorgadt a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, miután a kormány az intézmény kutatási-fejlesztési forrásainak felügyeletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe szándékozik utalni. Az egykor gróf Széchenyi István felajánlása nyomán létrejött tudós testületet ma irányító Lovász László és vezetőségi társai a törvénymódosítási tervezet visszavonását követelik, mondván, az csökkenti az Akadémia függetlenségét.

Oldalak