2018:42

Salisbury sötét árnya

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Közeledik az újabb amerikai szankciók bevezetése. Így aztán aligha meglepő, hogy ismét felpörgött a Szkripal-ügy körül folyó információs háború. Még egy könyv is megjelent a britekhez átállt kém életéről. Sőt, jól időzítve újabb orosz ügynökök nevét hozták nyilvánosságra. Moszkva eközben azért ideges, mert az MI6 egyre pontosabb értesüléseket kap az orosz titkosszolgálatok köreiből. Ezekben a napokban Salisbury sötét árnya vetül a világra. Akárcsak a hidegháború idején, folyik a találgatás.

De mi van, ha süt a nap?

Kategória: 

Az elmúlt hónapokban a világ újra szembesülhetett a globális éghajlatváltozás súlyos következményeivel, hiszen a szélsőséges időjárási jelenségek az élet szinte minden területén előfordulnak. A hírek a hőség áldozatairól, aszályokról, erdőtüzekről, olvadó gleccserekről, apadó folyókról, mezőgazdasági károkról vagy pusztító áradásokról szóltak.

A szocialista áfatrükk

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Európai Parlament egy szavazás eredményeként 25 százalékban maximalizálná az áfát, ami azt jelentheti, hogy Magyarországnak két százalékponttal mérsékelni kellene a 27 százalékos kulcsot. Az áfaügy jelentéstevője Szanyi Tibor, vagyis az MSZP most brüsszeli kerülővel próbál az adócsökkentés élharcosának szerepébe kerülni, miután itthon hiába vetette fel a témát. Csakhogy a magas magyar áfa egy széles adókoncepció részét képezi, amelyben a fogyasztás adóztatásáért cserébe alacsony jövedelemadót, társasági adót és családi kedvezményeket kap a társadalom.

Élünk vagy kihalunk

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az ENSZ prognózisa szerint közepes szintű termékenységgel számolva bolygónk lakossága 2055-re eléri a tízmilliárd főt. Az Ázsiában és Afrikában tapasztalható bébibummot azonban Európa elöregedő lakossága aggodalommal vegyes szomorúsággal szemlélheti: kontinensünket a termékenységi ráta folyamatos csökkenése jellemzi, több ország őslakosságát a kihalás fenyegeti.

Oldalak