Jelenlegi hely

2018:19

Ötezer négyzetméter varázslat

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Szikrázó, színes lánggal égő anyagok a laboratóriumi kísérletekben, csodákról mesélő csillagos égbolt és titkok a születés misztériumáról – a Csodák Palotájában (Csopa) a természettudományok legkülönbözőbb területeit játékos formában ismerhetik meg a látogatók. Az intézmény idén áprilisban Bay Zoltán-emlékkiállítással gazdagodott.

A jogot a demokrácia ellen fordítják

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A Kúria eljáró tanácsa hibázott, mégpedig súlyosat: ha a négyezer szavazatból akár csak ötszáz a Fideszre érkezett, és beszámították volna, ma a kormánypárt vélhetően 134 mandátummal rendelkezne a 133 helyett – mondta a Demokratának az érvénytelenített külhoni voksok kapcsán Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatójával a választási rendszert ért kritikákról, az uniós támadásokról és a „jurisztokrácia” erősödéséről is beszélgettünk.

Sorskérdés a szuverenitás

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Kilépett az LMP-ből Schiffer András alapító, aki vállalhatatlannak tartja, hogy pártja feladta függetlenségét és alapelveit. Az egykori társelnök döntése bejelentése előtt úgy nyilatkozott a Demokratának, hogy az LMP-t már nagyítóval sem lehet megkülönböztetni a kereskedelmi egyezményeket támogató Együtt-től és Gyurcsány Ferenc pártjától, a DK-tól.

Bezzegkonzervatívok tévedései

Fotók: MTI, wikipedia, szerk.

Az elmúlt években tankönyvi dogmákra építkezve jobboldali közgazdászok, köztük korábbi kormányzati szereplők is kritizálták a nemzeti kormány gazdaságpolitikáját. Bár a liberális oldal előszeretettel ölelte keblére ezeket a gyakran sértettségből táplálkozó véleményeket, végül a sötét jóslatoknak épp az ellenkezője vált valóra.

Muzsikáló Magyarország

Fotó: MTI, archív

A tavalyi 163 millió forint után idén 800 millió forint támogatást biztosít az állam az éttermek élő zenéjét felkaroló Muzsikáló Magyarország programra. A zenészek díjazására fordítható összeggel Budapesten 25, országszerte 50 vendéglátó egység élhet, és négyszáz zenészcsalád megélhetését biztosíthatja.