Jelenlegi hely

2018:11

Negatív program

Szalay Károly képe

Egyre jobban aggaszt a többpárti parlamenti demokrácia jövője. De nem úgy és nem azért, ahogyan azt az ellenzéki huhogancok elképzelik és imamalmozzák: a kormány építi ki az egypártrendszert, és harmadik győzelme esetében Magyarországnak annyi. Kilép az EU-ból, és betagolódik Putyinba.

Caesar

Ungváry Zsolt képe

Megírtam a heti Jobbszélt Caesarról, aki rendet tesz Rómában, felszámolja a polgárháborús idők káoszát, és működőképes, hatékony kormányzást valósít meg. De mivel túlságosan kortársai fölé magasodik, túl nagy a tábora és a tekintélye, a féltékenyek, a kisszerűek, a dilettánsok, a „köztársaság hívei” megölik. A szenátusba siető Caesart a sunyin gyűlölködő árulók várják; szemtől szemben egyik sem bírna vele, de egyszerre rátámadnak, mindenhonnan döfik; a pusztítás öröme hajtja őket. Még te is, fiam, Brutus! Aztán jön az anarchia, a polgárháború, és a végén Caesar örökösei emelkednek ki.

Nehéz félni

Pozsonyi Ádám képe

A YouTube videómegosztón keresgéltem pihenésképp, és néztem egy előzetest. A legsötétebb óra. Ez a film címe. Churchill, világháború, nácik, Hitler, katonák masíroznak, blabla. És miközben bámultam, nem tudtam másra gondolni, mint arra, hogy ez a két háború micsoda pocsékolás volt. Könyöklök itt az íróasztal felett, a kávé kihűlt, és miközben a Mozilla egy másik megnyitott oldalán épp egy integrálódásra képtelen „menekült” tör és zúz egy svéd autóbuszon, egyszerűen nem tudom komolyan venni németek, franciák, angolok szembenállását. Nem tudom komolyan venni, miközben orkok törnek ránk.

Talpra, magyar!

Fergeteges színdarabbal zárhatják a napot március 15-én az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünneplők. A Papp László Budapest Sportarénában a Szurdi Miklós – Topolcsányi Laura – Mátyássy Szabolcs szerzőtrió Talpra, magyar! című rockmusicaljét mutatják be. Varga Miklóssal új szerepe mellett a művészemberek szakmai és politikai beskatulyázásáról, az elfojtott nemzeti érzelmekről és a vén Európáról beszélgettünk.

Ismét megyünk, együtt

Bencsik András képe

Így kezdődött: „Mi, magyar demokraták, akik hiszünk egy erkölcsös polgári demokráciában, hiszünk a nemzet függetlenségében, hiszünk hazánk jelenében és jövőjében, akik saját akaratunkból választottunk magunknak kormányt, amelytől hazánk felvirágoztatását várjuk és reméljük a kommunizmus és posztkommunizmus lélekölő évtizedei után, egyre növekvő aggodalommal látjuk, hogy a nemzetközi nyilvánosságban megjelenő hazug és elfogult híradások miképpen erősítenek föl egy olyan közhangulatot, amely méltatlan és igazságtalan színben tünteti fel országunkat, s amely egyre nagyobb károkat okoz hazánk g