Jelenlegi hely

2017:37

Integráció helyett invázió

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A népességszámot érintő modellszámítások szerint a migrációs nyomás növekedésével a század végére gyökeresen változhat meg Nyugat-Európa demográfiai arculata. Miközben a jóslatok a kontinens lélekszámának hosszú távú csökkenéséről szólnak, a liberális demokráciákat soha nem látott mértékben özönlik majd el a bevándorlók.

Valakinek buknia kell

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Megbukott az Orbán-kormány! – harsogta örömittasan a balliberális média azután, hogy az Európai Bíróság elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, amelyet az ideiglenes kvótahatározat ügyében adott be a két állam. Ami az ítéletet illeti, bonyolult kérdésről van szó, amely akaratlanul is meglepő tényeket tárt fel az uniós mechanizmusok logikájáról, a brüsszeli elit jogérzékéről és a bírói függetlenségről. Kovács Istvánnal, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójával beszélgettünk.

Brüsszel helyett Moszkva

Fotó: MTI, archív

Napjainkban dől el, hogy milyen lesz az élet 2030-ban Közép-Európában. A fő kérdés, hogy túléli-e a V4 azokat a támadásokat és manipulációkat, amelyekkel Brüsszel próbálja most térdre kényszeríteni. A térségben az egységét megtámogató Oroszország juthat újra vezető szerephez.

Demográfiai tél Európában

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A demográfiai adatok szerint komoly átalakulásban van a világ: összességében lassulni látszik a népességnövekedés, de nagyok a különbségek az egyes kontinensek, régiók között. Európa a demográfiai tél következményeivel küzd, Fekete-Afrikában pedig népességrobbanás van. Kapitány Balázzsal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

A világ legjobb kapusa

Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Már csak egy nagyon kicsi hiányzik hozzá, hogy állandóan a csúcson legyünk” – véli Nagy Viktor, a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusa. A hazai rendezésű vizes vébén a világ legjobbjának választott, showmanként sem utolsó játékos két évig még biztosan Szolnokon készül Tokióra.