2011:03

Recenzió 2011/3. szám

FILM - Szökés Korrekt és teljességgel kiszámítható. E két jelző illik leginkább Paul Haggis legújabb rendezésére, amely az Oscar-díjas Ütközések alapfonalát az átlagemberek átlag felettivé emelésében viszi tovább – ezúttal mindenféle kritikai él nélkül. A 2008-as francia bűnügyi filmremake-je persze más alapszituációból is indul ki: egy boldog házaspár életét látjuk összeomlani, amikor a feleség börtönbe kerül gyilkosság vádjával.

Huszárkonyha - Fehérboros sertésnyelv-egytálas

A disznóölés szertartását figyelemmel kísérendő, két mentalitás reakciója emelkedik ki a többi közül. Az egyik az állat kínjait átérző, az azt sajnáló, az empatikus képességek terhét magában cipelő, s arcát eltorzító ember érzelmi viszonyulását tükrözi. A másik az ölés közben rezzenéstelen mimikát produkáló, rossz esetben érzéketlen, hovatovább nevetgélő embert tipizálja.

Diákok a dobogón

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben fogadta a 2010. évi Nemzetközi Biológiai, Filozófiai, Fizika, Földrajzi, Informatikai, Kémiai és Matematikai Diákolimpián, valamint az Intel Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen kiemelkedő eredménnyel szereplő diákolimpikonokat és felkészítő tanáraikat. Villányi Attilával, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium szaktanárával, a kémiai diákolimpiára kijutott magyar diákok egyik felkészítő tanárával beszélgettünk.

Oldalak