Hirdetés
Hirdetés

Összefogásra van szükség
Lapozható Demokrata
Összefogásra van szükség
A Demokrata legfrissebb száma ezúttal csütörtöktől, május másodikától kapható az újságárusoknál! Lapozzon bele online is!
Teaidő
Pozsonyi Ádám
Teaidő
Ebből is látszik, hogy a kultúrák nem változnak. Tolhatják bele a PC-t, alapvetően Britannia prűd és nyárspolgári marad.
Harcos Nimród története
Harcos Nimród története
Nimród születése után agyvérzést kapott, és emiatt állandó fejlesztést igényel. Bár orvosai lemondtak róla, ő minden jóslatra rácáfolt.
Hiperautóból hatalmas katonai áttörés
Bak Tiborral, a Bak Motors Group alapítójával beszélgettünk, aki a védelmi ipari fejlesztések mellett azt is szóba hozta, miért volna szükség új magyar autómárkákra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Íz, szín, tűz
Bencsik Gábor
Íz, szín, tűz
Súlyos hibát követ el a politikában, aki az átmeneti sikerek alapján az üres fecsegő példáját követi.
Brüsszelben változás kell
„Mi magyarok nem akarunk sem egy háború sújtotta, sem egy bevándorló kontinenst” – húzta alá Zsigmond Barna Pál.
Hirdetés
Hirdetés
Belle Époque
Pamela Binnings Ewen: Émilienne – 21. Század Kiadó, 2024
Hirdetés
Hirdetés
Az összetartozás hídja
Sátoraljaújhelyen épült fel a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja. A híd az anyaország és az elcsatolt területek közt is átjárást teremt.
Mindig van kiút
Hogy válik valaki hajléktalanná? Mekkora felelősség terheli mindebben az államot, a kormányt és a társadalmat? Hogyan lehet segíteni?
Éjjeli menedék helyett LÉLEK program
Sára Botond szerint tarthatatlan, hogy a főváros minden otthontalan emberét Józsefvárosnak kelljen ellátnia. A LÉLEK program lehet a megoldás a problémára.
Hirdetés
Hirdetés
A szubbotnyiktól a sztahanovizmusig
Ha május 1., akkor eszünkbe jutnak a szocializmust építő tovatűnt korszak fogalmai, a munkásőrség, a szocialista brigád, a munkaverseny, no és talán a legismertebb, a kommunista szombat. Ez utóbbinak az eredetéről lesz most szó, a fogalom történelmi előzményéről, a Nagy Kezdeményezés időszaka (1919) világpolitikai helyzetének bemutatásával. A cikk a szerző egy korábbi írásának a felfrissítése, a ma fiataljaihoz is szólva, hiszen aki akkor volt gyerek, még kevésbé tudja, miről van szó.
Orosz előretörés a Donbasszban
Recseg-ropog az ukrán védelem a Donbasszban. Kihasználva a még mindig égető lőszer hiányt, az orosz erők több kisebb települést is elfoglaltak, és olyan tempóban törnek előre, amire a háború első napjai óta nem volt példa. Moszkva eközben folytatja az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat is. Közben Kijev elterelő, és a morált, valamint a presztízst javító akciókra készülhet a Krímben.
HIRDETÉS
Elrajtolt az elektromos forradalom
A környezetkímélő, elektromos, vagy hibrid járművek sokáig csak kevesek számára voltak vonzóak, mára azonban fontos területeken történt változás.
Az anyós becsönget a fiatal házasokhoz. Az ifjú férj nyit ajtót.
– Nem bánod, fiam, ha pár napig itt maradok?
Mire a veje:
– Hát persze, maradjon csak ott, anyuka!
És bezárja az ajtót.

– A feleségem ma egy csomó ember életét mentette meg.
– Hogyhogy?
– Reggel nem tudta beindítani a kocsit.
Tüzes dallamok
Ötvenéves a délszláv népzenét játszó Vujicsics zenekar. Eredics Gábor népzenésszel, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.
Jubilál a Machine Head
Előfordul, hogy az alkotónak semmi érdemleges nem jut eszébe, máskor viszont a legsanyarúbb körülmények között is maradandót hoz létre.
Az Ikon
Az Ikon
Bruce Springsteen: Best of Bruce Springsteen – Sony Music, 2024
Gyurcsányék kezén a Városháza
Kiss Ambrus korábban szürke eminenciásként írta le a fővárosnál betöltött tisztségét, ám ezt árnyalják a Városháza-botrány egyik kulcsfigurájának szavai.
Versenyfutás az Északért
Az Északi-sarkvidék gyors felmelegedése egyre inkább felértékeli a térséget, így az az átalakuló világrend egyik ütközési zónája lehet.
Készpénzes közvetítők
Fel kell deríteni a közvetítők személyét, akik választ adnak arra, hogy a fővároson belül kinek juttattak a közpénzből – mondta a Demokratának Budai Gyula.
A szembe köpött falu
Magyar Péternek balatonhenyei kampányával csak annyit sikerült elérnie, hogy megvesse őt egy teljes becsapott falu…
No migration, no war
Bencsik András
No migration, no war
Olyan választás lesz a mostani, ahol minden mindennel összefügg, ahol ugyanaz lesz a kérdés nagyban és kicsiben.
Varga Zoltán
Kié legyen a feketeföld?
Az Európai Uniót egyre inkább maga alá gyűrő Egyesült Államok politikai-katonai hatalma itt fonódik össze a multinacionális agrár-cégbirodalmakkal.
Pozsonyi Ádám
Cirkusz
A politikai ellenfelet régen megölték, ma elég a karaktergyilkosság.
Ungváry Zsolt
Látomás
„Súlyos ütést éreztem a tarkómon, rátenyereltem a klaviatúrára, amit eddig kétségbeesetten vertem a lapzárta szorításában.”
Jánossy Dániel
Európa bukásra áll 2.
Mindennél fontosabb sorskérdés most, 2024 tavaszán – e sorok írásának idején – az, hogy sikerül-e megálljt parancsolni az európai háborús hisztériának.
Műhús és rovarfehérje
Műhús és rovarfehérje
Dr. Bardócz Zsuzsanna biokémikussal a mesterséges húsról, a rovarfehérjéről és a génmanipulált termékekről beszélgettünk.