Denevérként navigáló, vagyis a tájékozódáshoz kizárólag a „hallására” támaszkodó robotot fejlesztettek ki a világon elsőként izraeli kutatók.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A denevérek ultrahang segítségével tájékozódnak: az általuk kibocsátott ultrahang az eléjük kerülő tárgyakról, rovarokról visszaverődik, és az állatok ezt érzékelik.

A Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli tudomány- és technológiaügyi minisztérium támogatásával fejlesztették ki a Robat nevű robotot, amely a denevérek képességeit használva képes tájékozódni és feltérképezni területeket.

A Hajadan című héber nyelvű tudományos hírportál szerint a nagyjából két év alatt megépített eszköz olyan, denevérszájhoz hasonló „ultrahangszóróval” van felszerelve, amely a denevérekre jellemző frekvencián bocsát ki ultrahangot.

A robot két „füllel” is rendelkezik, amelyek valójában mikrofonok a visszaverődő hangok észlelésére. Az eszköz képes kizárólag a hangokra támaszkodva, valós időben navigálni ismeretlen környezetben.

A mai robotok főleg a számítógépek és lézerek biztosította „látásuk” révén tájékozódnak, ez azonban megnehezíti a navigálást sötétben, porban vagy füstben, például törmelékek között vagy tűzben. Az átlátszó falak is megzavarják őket, valamint nehézséget jelent, hogy átlássanak az olyan tereptárgyakon, mint a bokrok.

A Robat ezzel szemben könnyedén áthalad a bokrokon, mivel képes „keresztülhallani” a leveleken.

Az eszköz komoly hatással lehet a multiszenzoros robotok fejlesztésére, emellett új információkkal szolgálhat a kutatók számára a denevérek életéről, például hogy miként képesek valós időben dekódolni a beérkező jeleket.

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész Robat-flottát hozzanak létre, hogy a robotok – néhány denevérfajhoz hasonlóan – együtt navigáljanak. Szeretnék továbbá elérni, hogy a robot repüljön is, mint egy denevér.