Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem blöff, hogy Matolcsy György jegybankelnök el akarta titkolni, mire költenek 260 milliárd forint közpénzt.

Tóbiás József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatalmasat nyert a devizahitelek forintosításán, és az így szerzett nyereséget hat alapítványának adta.

Hozzátette, az alapítványok fő feladata az volt, hogy teletömjék pénzzel „az elnök unokatestvérét, barátokat, rokonokat”, illetve támogassák a Fidesz 2018-as választási győzelmét.

Az ellenzéki pártelnök közölte, az MNB alapítványainál semmilyen vizsgálat nem indult. Polt Péter legfőbb ügyész felesége a jegybank személyzeti főnöke, az egyik alapítvány kuratóriumi tagja, azaz „a legfőbb ügyésznek saját feleségét kellene vizsgálnia” – jelentette ki.

Kitért arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint a jegybanki ügyek mögött a többség nem csupán Matolcsy Györgyöt, hanem a Fideszt látja.

Hozzátette: a kormánynak és az ügyészségnek választ kell adni arra, hogyan lehet szétosztani 260 milliárd forintot rokonok, haverok között. Közben nem tesznek semmit az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ágazatban lévő súlyos pénzhiány miatt – tette hozzá.

Az MSZP elnöke kapott kérdést a pártban folyó tisztújítással kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a megyei informális szimpátiaszavazásokon alulmaradt kihívóival szemben. Tóbiás József úgy válaszolt, akinek halálhírét keltik, az általában hosszú életű szokott lenni. Hozzátette, semmilyen szimpátiaszavazás nincs, az MSZP végzi a dolgát. Elmondta, a szükségesnél jóval több aláírást gyűjtött össze az elnökjelöltséghez.

A június 5-i dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselőválasztásról kérdésre Tóbiás József közölte, esélyes jelöltet indítanak, ezt a helyiek mondják róla. A választással kapcsolatos DK-s megnyilatkozásokra reagálva hozzátette, örülne, ha minden ellenzéki párt vezetőjének lenne annyi felelőssége, hogy a saját hatalmi érdekein túl fontos lenne számára a dunaújvárosiak érdeke.

Elmondta, az elmúlt másfél évben „érdekes módon” mindig akkor szólalnak meg a demokratikus ellenzéki vezetők, amikor valami tét van.

MTI