Az Országgyűlés kedden nagy többséggel elfogadta azt a törvényt, mely arról szól, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. A keddi szavazáson 157 képviselő támogatta, 12 ellenezte a büntetőeljárási, valamint a bírósági végrehajtási törvény módosítását.

Rogán Antal a szavazást követő sajtótájékoztatóján elmondta, az elfogadott törvénnyel lehetőség nyílik arra, hogy létrejöjjön egy olyan vagyonalap, amelyből a brókerbotrányok áldozatainak kártérítéséről gondoskodnak.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy folyamatban van a brókerbotrányok áldozatainak kártérítése. A Buda-Cash ügyfelek nagy részét már kárpótolta az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), a nem banki ügyfelek kártalanításának pedig elindította a folyamatát a Befektető-védelmi Alap (BEVA) – tette hozzá.

Rogán Antal közölte, a Fidesz-frakció elvárása, hogy a Quaestor károsultjainál is indítsa el a kártalanítás folyamatát a BEVA. A politikus elmondta, a Quaestor 32 ezer ügyfeléből 22 ezer 6 millió forint alatti befektetéssel rendelkezett, őket szinte teljes mértékben kártalanítani fogják. A további 9500 embernek pedig komoly előrelépést jelent a most megszavazott vagyonalap felállítása – fűzte hozzá.

Rogán Antal a brókerek barátjának nevezte azt a 12 képviselőt, akik nemmel szavaztak a törvényre. Név szerint is megemlítette őket: négy LMP-s képviselőt, Ikotity Istvánt, Sallai R. Benedeket, Schiffer Andrást és Szél Bernadettet, valamint nyolc függetlent, Gyurcsány Ferencet, Kész Zoltánt, Kónya Pétert, Szabó Szabolcsot, Szabó Tímeát, Szelényi Zsuzsannát, Vadai Ágnest és Varju Lászlót.

Rogán Antal kitért arra is, hogy nem tartják befejezettnek a folyamatot; újabb törvényjavaslatot nyújtanak majd be, amelynek az lesz a célja, hogy a létrehozott vagyonalapból minél rövidebb idő alatt lehessen a polgári úton történő kártérítési igényeket rendezni. A politikus elmondta, ezt a törvényjavaslatot várhatóan áprilisban tárgyalja a Ház.

A fideszes politikus a megszavazott törvényből kiemelte az offshore-klauzulát, amely lehetővé teszi, hogy a kárpótlásra szolgáló vagyonalapba be lehessen vonni azoknak az offshore cégeknek a vagyonát is, melyeket arra használtak, hogy eltüntessék a pénzt.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal bejelentette azt is, hogy a tegnapi napon teljes körű vizsgálat megindítására kérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a Lombard Lízing Zrt. ügyében.

A frakcióvezető szerint a cég nem tartja be a bankok elszámoltatásával kapcsolatos törvényt.

A törvény egyértelmű: minden olyan autóhitelessel, aki magánszemélyként vette fel a hitelét, azzal a Lombard Lízingnek is, és minden más cégnek is el kell számolnia – fejtette ki.

„Ebben nincs mérlegelési lehetőség„ – szögezte le.

fidesz.hu