A vonalas létesítmények természetkárosító hatásainak mérséklése érdekében megvalósított projekt keretében 12 kilométer hosszú elektromos földkábel épült meg a nemzeti parkban – tette hozzá Szilágyi Gábor.

A szakember emlékeztetett rá, hogy a Hortobágy Európa egyik legfontosabb madár élőhelye, teljes területe európai szintű védettséget élvez. A 22 kV-os szabadvezetékek azonban számos madárpusztulást okoznak, így rendszeres a daru- és túzokpusztulás, valamint az olyan ragadozó madárfajok pusztulása, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, amelyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított.

A természetvédelmi fejlesztés célja a természeti értékek hosszú távú megőrzésének elősegítése, a védett és fokozottan védett fajok állományainak megóvása és a racionális, fenntartható tájhasználat elősegítése volt – magyarázta az igazgató.    

Hozzátette, a projektnek köszönhetően mintegy 12 kilométernyi földkábel épült meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett, a madárpusztulások megakadályozása érdekében.

A fejlesztés nyomán megszűntek a légvezetékek okozta madárpusztulások Pentezug-pusztán, Zám-puszta térségében, a Kungyörgyi-, az Akadémia- és a Csécsi-halastavak környezetében, valamint a Szásztelek-környéki túzokvédelmi szántóföldeken – sorolta Szilágyi Gábor.

A szakember kifejtette, a légvezeték földkábellel történő kiváltása – az elsődleges élővilág-védelmi célkitűzés mellett – egyúttal a Hortobágyi Nemzeti Park UNESCO Világörökségi Listán szereplő területének tájképi rekonstrukcióját is szolgálja.

A madárvédelmi szempontból veszélyes légvezetékek kiváltása az áramszolgáltató közreműködésével és pénzügyi hozzájárulásával valósult meg.

MTI