A tanodák számára október 30-ától megnyíló 5 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően bővül a pedagógiai szolgáltatással támogatottak száma. 

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztésért felelős államtitkára az M1 csatornán szombaton elmondta, hogy az újabb lehetőséggel legalább 6000 gyereket érnek el az eddigi 3000-4000-zel szemben.

Felidézte, hogy a lehetőség a hátrányos helyzetű, illetve romagyermekek tanulását, integrációját, szocializációját segítheti, az Emberi Erőforrás Operatív Programban megjelent pályázaton a civil illetve egyházi fenntartású, tanoda feladatot ellátó helyek és intézmények tudnak majd pályázni.

Hangsúlyozta, az elnyert támogatást ugyan jogilag az intézmények kapják, de a gyerekeknek szól.

Felidézte, hogy a támogatás egyfajta folytonosságot jelent, hiszen a tanodákban eddig is kaptak segítséget a hátrányos helyzetű gyerekek.

Számítások szerint az 5 milliárd forint 172 tanoda között oszlik majd meg, általában egy-egy tanodában 20-30 gyerek ellátását biztosítják, és bíznak abban, hogy ők jó minőségű pedagógiai szolgáltatást kapnak – tette hozzá.

Köpeczi-Bócz Tamás szólt arról is, Magyarországnak elemi érdeke, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyást visszaszorítsa. A szakiskolákban, ahol 10 százalékra tehető a halmozottan hátrányos tanulók aránya, már javulás látszik, és azt szeretnék, ha ez a tendencia a következő években folytatódna.

MTI