A parlamenti képviselők többségének álláspontja szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást – összegezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedd reggeli ötpárti egyeztetésen elhangzottakat újságíróknak.

A tárcavezető budapesti sajtótájékoztatóján közölte: Orbán Viktor miniszterelnök utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy a szerdai kormányülésre készítsen olyan javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről, amelyek – az ötpárti tanácskozás alapján – élvezni fogják a parlamenti pártok többségének támogatását.

A kormányhatározatot a parlament elé tárják, ugyanis erős felhatalmazással szeretnék felvenni a küzdelmet a kötelező kvótákkal szemben – magyarázta.

Szijjártó Péter a megbeszélésen elhangzottakból arra következtetett, hogy a képviselők többsége olyan álláspontot támogat, amely szerint helyre kell állítani az európai jogrendszert, jogszerűséget, és meg kell védeni a nemzeti szuverenitást.

Közölte, sem Magyarországnak, sem Európának nem érdeke, hogy a kötelező bevándorlókvótákról szóló döntés hatályban maradjon.

MTI