Egy sor új fejlesztés és beruházás révén tovább erősödik Magyarország és az Audi szövetsége – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek az autógyártó társaság igazgatóságának elnökével a bajorországi Ingolstadtban folytatott megbeszélése után.A Rupert Stadlerrel folytatott megbeszéléséről Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyarországi autóipar legjelentősebb szereplője tovább mélyíti együttműködését a győri Széchenyi István Egyetemmel, és ennek révén egy egészen „új dimenziót” jelentő, regionális kisugárzású felsőoktatási, kutatás-fejlesztési és mérnökképzési központ jön létre Győrben.

A győri Audi-üzemben is indul fejlesztés, amely a károsanyag-kibocsátás csökkentését célozza és a napenergia hasznosítására épül. Folyamatban vannak tárgyalások a gyár termelési kapacitásának bővítéséről is. Erről remélhetőleg már az idén ősszel „lesznek jó híreink” – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország és az Audi szövetségének erősítését egy több tízmilliárd forint nagyságrendű közlekedési infrastrukturális beruházás is szolgálja, amelynek során 2017 végéig az M1 autópálya győri keleti elkerülő szakaszának megépítésével tovább javul az Audi-gyár és az anyavállalat Volkswagen csoport pozsonyi gyártóbázisának logisztikai összeköttetése, és tehermentesebbé válik Győr forgalma – mondta a külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek.

Az Audi magyarországi tevékenységének jelentőségéről szólva aláhúzta, hogy a társaság 22 éve a hazai gazdaság egyik legfontosabb szereplője – amit jól jelez, hogy eddig már 7 milliárd eurónál is nagyobb értékben hajtott végre beruházásokat -, és a magyar nemzetgazdaság teljesítményét alapvetően befolyásoló német-magyar gazdasági együttműködés „zászlóshajója”, ráadásul a magyar autóipar első számú vállalata. 

A társaság a világ legnagyobb motorgyárát működteti Győrött – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy az üzemben tavaly történelmi csúcsot értek el, csaknem 2 millió motort állítottak elő, és az idei első fél évben is rekordot döntöttek, mind a motorok, mind az autók gyártásában tudták növelni a darabszámot. 

Az Audi így Magyarország legnagyobb exportőre – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, megjegyezve, hogy a társaság amellett, hogy több mint 11 200 főt foglalkoztat Győrben, éves szinten 1,5 milliárd euró összegben vásárol termékeket és szolgáltatásokat magyar beszállítóktól.

Az Audi folyamatos kapacitásbővítése nyomán a magyarországi járműipar termelése 2015 első hónapjaiban 14,6 százalékkal növekedett, és az ágazat már több mint 139 ezer embert foglalkoztat – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hivatalos bajorországi látogatása során megbeszélést folytat a német tartományt kormányzó konzervatív CSU főtitkárával, Andreas Scheuerrel is. A legfontosabb téma az illegális bevándorlók kérdése és az ezzel összefüggő együttműködés – mondta a miniszter, rámutatva: „Európa jól láthatóan szenved attól a kihívástól, amelyet a váratlan és elképesztő mértékű illegális bevándorlás helyez rá”, Bajorország és Magyarország pedig hasonló gondokkal küzd a migrációs hullámmal kapcsolatban.

MTI