Szigorú uniós, magyar és nemzetközi előírásoknak megfelelően járnak el a paksi atomerőmű tervezéskor, ezért azt számos biztonsági rendszerrel látják el – hangsúlyozta Aszódi Attila kormánybiztos a Die Presse című osztrák napilap keddi számában megjelent interjúban.A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta: a nagyon valószínűtlen, ámde súlyos következményekkel járó kihatásokat is végigvették a környezetterhelési tanulmányban, a Duna felmelegedéséről szóló vizsgálatok pedig azt mutatják, hogy ez a folyó állat- és növényvilágát nem fogja veszélyeztetni.
    
Az újságíró felvetésére, miszerint az osztrák környezetvédelmi minisztérium szerint aggasztó, hogy orosz technológiával készült atomerőmű épülhet Ausztria közelében, a kormánybiztos kifejtette, hogy ezek a típusú kijelentések inkább az osztrák belpolitikának szólnak, és kevesebb közük van a paksi bővítéshez. Elmondta: a hivatalos megbeszélések során nem hangzottak el ilyen érvek. Meglátása szerint megalapozatlanok azok az állítások, miszerint a környezetterhelési tanulmányban nem vették kellően figyelembe, hogy radioaktív anyag juthat a környezetbe és így Ausztriába is. 
    
Újságírói kérdésre, miszerint miért tér el Magyarország attól az uniós céltól, hogy az Oroszországtól való energiafüggését csökkentse, Aszódi Attila rámutatott: német és osztrák cégek is együttműködnek Oroszországgal, a Roszatom 34 százalékos részesedésével pedig Finnországban épül atomerőmű. Elmondta: Oroszország energiatechnológia és energiaforrás szempontjából fontos partner nemcsak ma, hanem a jövőben is, és nem csak Magyarország számára. 
    
Aszódi Attila arról is beszélt, hogy Magyarországnak Ausztriához viszonyítva teljesen más adottságai vannak, többek között nem áll rendelkezésére vízenergia. Ezért van az országnak szüksége atomenergiára, hogy olcsón és megbízható módon tudjon áramot előállítani. Aláhúzta: Magyarországnak még így is nagy mennyiségben kell importálnia áramot. 
    
A kormánybiztos elmondta: az erőmű a piaci elvek szerint működik majd, tiltott támogatásokra nem kerül sor. Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást, Oroszország alvállalkozókkal építi fel az erőművet. Erre szintén ki fogják írni a pályázatot, amelyet már nagy érdeklődés övez különböző vállalatok, például az Alstom, Siemens és Rolls-Royce részéről – ismertette a kormánybiztos.

MTI