Hétvégén folytatódik a labdarúgó NB I. 2016/2017-es idénye. A címvédő Ferencváros egyelőre nem áll dobogós helyen, ám a téli átigazolási időszakban nagyon aktív rekordbajnok hátránya egyáltalán nem leküzdhetetlen a Videotonnal és a két pesti meglepetéscsapattal szemben. Az újonc Gyirmót mellett a Debrecen és az MTK is a kiesés elől menekül, de Diósgyőrben sem lehetnek nyugodtak.

Fotó: MTI, archív

Miután a Ferencváros a 2015/2016-os bajnoki évben mind a mutatott játék, mind az eredmények tekintetében imponáló magabiztossággal verte végig a hazai mezőnyt – 21 pontos előnnyel megnyert aranyérem, Böde Dániel révén gólkirályi cím, ráadásként a döntőben a nagy rivális Újpest legyőzésével Magyar Kupa-siker –, sokan azt gondolták, a mostani sorozat legfontosabb kérdése az lesz: akad-e legalább egy csapat, amely közelebb tud kerülni a zöld-fehérekhez. Leginkább a játékoskeret tekintetében hasonló erőt képviselő Videotontól lehetett várni, hogy borsot tör a Doll-csapat orra alá. Nos, a székesfehérváriak a téli szünetet valóban az élen töltötték, csakhogy mögöttük azonos pontszámmal két meglepetéscsapat áll: az előző sorozatban 8. helyen végző Honvéd és a kieséstől tavaly tavasszal éppenhogy megmenekülő Vasas. A Fradi, négy ponttal lemaradva, csak a negyedik. S hogy mi várható a tavaszi folytatásban?

A Videoton őszi teljesítménye ugyan nem volt egyenletes – az első három meccsen szerzett egyetlen pont vagy például a novemberben Mezőkövesden elszenvedett vereség egyaránt csalódást jelenthetett –, ám összességében elmondható: szép lassan összeállt Henning Berg csapata. Így nem meglepő, hogy az éllovas fehérváriak az állandóságban bíznak, minimális volt a játékosmozgás.

A hétfőn hivatalosan is bejelentett érkezőnek, Mirko Maricnak jó az ajánlólevele, hiszen 21 éves kora ellenére kétszeres horvát válogatott, ám mivel a felkészülés végén kapcsolódott be a munkába, valószínűleg nem lesz azonnal alapember. Ami a távozókat illeti: az évekig kulcsjátékosnak számító Filipe Oliveira ősszel csak öt bajnokin játszott, vagyis eligazolása nem jelenthet törést. Hiányozhat viszont a dél-koreai élvonalba szerződő, az NB I.-es góllövőlistát hármas holtversenyben vezető Feczesin Róbert, még akkor is, ha Scepovic és Lazovic csak egyetlen találattal maradt el tőle.

Legalább ennyire érzékeny veszteség lehet a második helyen álló Honvédnál a saját nevelésű Botka Endre távozása. A Ferencvárosba igazoló, a válogatottban tavaly bemutatkozó hátvéd a legerősebb csapatrészből esik ki, hiszen a piros-feketék ősszel 19 meccsen mindössze 17 gólt kaptak. A szurkolók körében felzúdulást keltett Prosser Dániel Felcsútra igazolása is, akit ugyancsak a legnagyobb tehetségek közé soroltak a keretben. Az „érkezési oldal” ennél soványabb, a másodosztályból szerződtetett Villám Balázs mellett ugyan Laczkó Zsolt is Kispesten folytatja, ám a ballábas játékos, akiért hat éve még több mint 800 ezer eurót fizetett az olasz Sampdoria, évek óta csak keresi önmagát. Nagy kérdés tehát, hogy Marco Rossi csapata képes lesz-e az őszi szintet tartani.

Ugyanez persze felmerül a Vasasnál is, hiszen a német tréner, Michael Oeninng vezérletével „110 százalékot” nyújtott eddig az angyalföldi gárda. Annyiból viszont nyugodtabbak lehetnek a piros-kék hívek, hogy együttesük talán még erősödött is: a rutinos Czvitkovics Péter, akivel szerződést bontottak, illetve a kölcsön­adott Osváth Attila nem volt kulcsember, érkezett viszont a támadószekcióba Gaál Bálint, aki a szombathelyi Haladás színeiben kiváló formában volt ősszel.

És akkor a bajnoki címvédő. A Fradi visszaesésére több magyarázat is született, s mindegyikben lehet igazság. Talán a legfontosabb ok az lehetett, hogy a legjobb magyar játékosok – Gera Zoltán, Böde Dániel, Pintér Ádám és a kapus Dibusz Dénes – tagjai voltak az Európa-bajnokságon szereplő válogatottnak (az ecuadori Ramírez pedig a Copa Americán volt érdekelt nyáron), így ők néhány napos pihenő és érdemi felkészülés nélkül játszották az első tétmeccseket. A mentális és fizikai fáradtság pedig többségük teljesítményén érződött is, s ugyancsak igaz volt ez a frissen szerződtetett Lovrencsics Gergőre, aki eddig szintén nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ebből következett a korai európai kupabúcsú, a hullámzó bajnoki teljesítmény, mindezek pedig nyilván nem tettek jót a csapat önbizalmának, hangulatának. Hiányzott a középpályáról az olasz élvonalbeli Bolognába szerződő Nagy Ádám is, akit eddig nem tudtak pótolni, távozott a belga Lamah is, emellett néhányan mintha kicsit „jól is laktak volna” a tavalyi sikerekkel.

Ezért nem volt meglepő, hogy a Fra­dinál alapos vérfrissítés volt a télen: a két, magyar szinten jelentős összegért eladott kulcsember, Nagy Dániel (Legia Varsó) és Cristian Ramírez (FK Krasznodar) távozásáért kapott összeget visszaforgatták, így érkezett a már említett Botka Endre, Diósgyőrből Bognár István, a nigeri válogatott Amadou Moutari, a német élvonalbeli múlttal is rendelkező Janek Sternberg és Julian Koch, kölcsönbe a Németországból hazatérő, válogatott Kleinheisler László, valamint cserekapusnak Holczer Ádám.

A távozási oldalon Nagy és Ramírez mellett egy kivétellel olyanok találhatók, akik az elmúlt időszakban kiegészítő embernek számítottak: a csapatkapitány Gyömbér Gábor, Busai Attila és a második számú kapus Jova Levente. Kilóg a sorból Pintér Ádám, mert ő ugyan rendszeresen megkapta a lehetőséget, de az Eb óta csalódást keltett a teljesítménye.

A jelentős játékosmozgástól azt várják a IX. kerületben, hogy gyorsabb és motiváltabb legyen a csapat, s ha így lesz, a dobogósokkal szembeni négypontos hátrány egyáltalán nem leküzdhetetlen 14 forduló alatt. A Honvéd elleni, múlt szombati kupameccsen (2-1) mindenesetre ferencvárosi szempontból biztató volt a kép: bár még össze kell csiszolódnia a csapatnak, de jobban pörgött és harcosabb is volt a Doll-gárda.

Ami a tabella másik végét illeti: az, hogy az újonc Gyirmót a sereghajtó – nem megbántva a győrieket –, tulajdonképpen papírforma. Az viszont, hogy mellettük az MTK-t és a Debrecent fenyegeti leginkább a kiesés réme, jókora meglepetés.

Az MTK-nál váltás volt a kispadon – Tamási Zsolt lett az új vezetőedző –, emellett a támadójátékot igyekeztek jobbá tenni az átigazolásokkal. Az Ukrajnából érkező Juri Kolomoec és a negyedik magyar klubjába szerződő, olasz–argentin Leandro Martínez mellett a Diósgyőrből visszatérő középpályás, Nikházi Márk segíthet a cél elérésében.

Debrecenben viszont továbbra is bíznak a portugál Leonel Pontes edzőben, aki ugyanakkor a tulajdonosok segítségével a Ferencvároséhoz hasonló vérfrissítést hajtott végre a keretben. Balogh János kapus, Szakály Péter, Ivan Bobko, Robert Vittek, Geoffrey Castillion, Ognjen Djelmic, Kuti Krisztián és Mészáros Karol máshol folytatja, érkezett négy légiós, Justin Mengolo, Frank Feltscher, Haris Handzic és a kapus Ivan Kelava, valamint a Vasastól kölcsönbe Osváth Attila. Mivel közülük csak a magyar hátvéd képességeit ismerjük, így nem mernék megtippelni, hogy a jelentős játékosmozgás mekkora javulást hozhat a csapat teljesítményében, mindenesetre a 2004 óta hét bajnoki címet szerző Loki számára óriási blamázst jelentene a kiesés.

Nem dőlhetnek hátra Diósgyőrben sem, a DVTK ugyanis csak egy ponttal előzi meg a már kieső helyen álló MTK-t. Horváth Ferenc együttese a Fraditól a több poszton bevethető Busai Attilát igazolta le, rajta kívül a dunaszerdahelyi DAC-tól Szarka Ákost, míg a román élvonalbeli Botoșanitól Fülöp Istvánt szerződtette.

Az NB I. mellett a válogatott programjáról is ejtsünk szót. Bernd Storck együttesére két tétmérkőzés vár a nyári szünetig: március végén Portugália ellen, idegenben kell helyt állni, ez az egész vb-selejtezősorozat talán legnehezebb meccse lesz, míg június elején, Andorrában kötelező győzni. A nemzeti csapat érdeke is az, hogy a magyar bajnokság tavaszi fordulói minél több színvonalas mérkőzést hozzanak, hiszen ez alapvetően befolyásolja az itthon futballozó kerettagok formáját is.

Bándy Péter

Az NB I állása

1.            Videoton FC        34 pont

2.            Bp. Honvéd FC   34 pont

3.            Vasas     34 pont

4.            Ferencváros       30 pont

5.            Mezőkövesd Zsóry           27 pont

6.            Újpest FC             27 pont

7.            Haladás                26 pont

8.            Paksi FC                23 pont

9.            Diósgyőri VTK     21 pont

10.          DVSC-TEVA         20 pont

11.          MTK Budapest   20 pont

12.          Gyirmót FC Győr               13 pont

Magyar Kupa nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Ferencváros–Honvéd     2-1

ZTE–Újpest         1-4

Csákvár–Sopron               2-1

Érd–Budafok      2-1

Mezőkövesd–Gyirmót    0-0

Dorog–Vasas      1-2