Fotó: MTI/Balogh Zoltán, illusztráció

Vasárnap a nyitóünnepséggel megkezdődik Győrben az első magyarországi olimpiai rendezvény, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF).

A jövő vasárnapig tartó EYOF a 14 és 18 év közötti fiatalok versenye, amelyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. A győri eseményre ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak, a magyar színeket 152 versenyző képviseli.

Atlétikában 24 magyar indul majd a 2001-ben és 2002-ben születettek versenyszámaiban. A serdülő korosztály idősebb, illetve az ifjúsági generáció fiatalabb évjáratának képviselői az utóbbiak távjain teljesítik majd a viadalokat, amiket az Olimpiai Sportparkban rendeznek. Itt kerül sor a 2000-es és 2001-es születésű cselgáncsozók küzdelmeire, ahol hat-hat hazai fiú és leány indulóért szoríthatnak a szurkolók, közülük többen is éremeséllyel lépnek tatamira.

Az U17-es kerékpárosok 5 és 10 kilométeres időfutam küzdelmeire jövő kedden, a mezőnyversenyekre pedig két nappal később kerül sor, utóbbiban a fiúkra – akiknél várhatóan mintegy 30 nemzet kerekesei indulnak – 71,8 kilométer, a lányokra 44,2 kilométer teljesítése vár. A magyarokat mindkét nemben hárman képviselik, akárcsak a 17 évesnél fiatalabbak kajak-kenusoknál, akiknél minden hazai versenyző érmekért száll vízre.

Négy magyar teniszező, két-két fiú és lány vesz részt a 2002-ben és 2003-ban születettek egyes és páros versenyében az Olimpiai Sportparkban, ahol kedden a tornászok is megkezdik szereplésüket. A 2000-es és 2001-es fiúk, valamint a két esztendővel fiatalabb lányok megmérettetésében is három magyart bíztathatnak a szurkolók.

A 16 magyar úszó közül, akik medencébe ugranak az Aqua Sportközpontban, többen is esélyesnek számítanak, s a váltók is versenyben lehetnek az érmekért. A 2001-es és később született fiúk, valamint az egy esztendővel fiatalabb lányok közül is csak egy versenyzőt indít minden számban a hazai szövetség, ugyanis a kiírás értelmében országonként csupán egy úszó vehet részt a nyolcas fináléban.

Mindhárom csapatsportágban indul magyar fiú és lány válogatott. A kézilabda-mérkőzéseknek az Audi Aréna ad majd otthont, a 2000-2001-es fiúk és a lányok is az esélyesek közé tartoznak a maguk nyolccsapatos mezőnyében, a minimális elvárás velük szemben a négy közé kerülés. Az egy évvel fiatalabb kosárlabdázókat az egyetemi csarnokban buzdíthatja a közönség, itt a csoportkör után alsó-, illetve felsőházi küzdelmek következnek. Röplabdában U19-es és U18-as fiúk, illetve lányok mérik össze tudásukat ugyancsak az egyetemi csarnokban.

A versenyekre korlátozott számban még elérhetők ingyenes regisztrációs jegyek.

Az ETO Parkban vasárnap 20.30-kor kezdődő nyitóünnepségen a cselgáncsozó Sipőcz Richárd viszi majd a magyar zászlót.

MTI