Fotó: MTI/EPA

A Premier League-ben a csalódást keltő ötödik helyen zárt, míg a Bajnokok Ligájában megalázó, 10-2-es összesítéssel zuhant ki a nyolcaddöntőben, ám az Arsenal az utolsó utáni pillanatban mégiscsak felébredt tetszhalott állapotából. A Chelsea szenzációs legyőzése (2-1) és az FA Kupa elhódítása sok mindenért kárpótolhatja az Ágyúsok drukkereit.A kupadöntőt felvezető írások részletesen taglalták, hogy a hétfői, manchesteri terrormerénylet mennyire nyomja rá a bélyegét a találkozóra, duplázással búcsúzik-e klubjától a Chelsea klubikonja, John Terry, s milyen védelemmel áll fel az Arsenal Laurent Koscielny eltiltásának és Gabriel sérülésének következtében. A legtöbb médium mégis elsősorban azt találgatta: ez lesz-e Arsene Wenger utolsó mérkőzése az Arsenal kispadján?

A francia mester két évtizedes regnálásának első időszaka egyértelműen sikertörténet, a 2000-es évek közepén azonban megtört a lendület, és kilenc éven keresztül trófea nélkül maradtak az Ágyúsok. A mostani idényben ehhez képest meglepetést okoztak, de nem a szó kellemes értelmében: a Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben egyaránt alulteljesítettek, az ősszel így általuk járatlan terepre, az Európa Ligába tévednek.

A két csapat szurkolói megfogadták a rendezők tanácsát, és már órákkal a kezdés előtt hömpölyögtek – a fegyveres rendfenntartók aktív felügyeletével – a stadion felé vezető sétányon, a fokozott biztonsági intézkedésekre tekintettel nem kicentizve az érkezést.

Az élet azokat igazolta, akik nem sorban állással töltötték a meccs első perceit, az Ágyúsok ugyanis egy meglehetősen furcsa góllal korán előnybe kerültek: az asszisztens előbb lest intett, de Anthony Taylor játékvezető, némi tanácskozás és morfondírozás után, megadta Alexis Sánchez találatát – igaz, előtte a chilei alighanem a kezével sodorta tovább a labdát.

Az első félidőben az Arsenal volt jóval aktívabb, majd fordulás után a játék képe kiegyenlítődött, Victor Moses műesése és felesleges kiállítása azonban drasztikusan megnehezítette a Chelsea helyzetét. Diego Costa találatával a Kékek még egyenlítettek, ám Aaron Ramsey góljára nem érkezett válasz. A labdát az az Olivier Giroud varázsolta a fejére, aki 38 másodperccel korábban szállt be csereként. Hatalmas iramú, lüktető mérkőzés volt, rengeteg helyzettel, nagy védésekkel – ebből az őrült rohanásból végül az észak-londoniak jöttek ki jobban.

A vegyes zónában, ahol a sajtó a játékosokat csípheti el néhány kérdés erejéig, általános tapasztalat, hogy a vesztes csapat tagjai kifejezetten szófukarak. A Chelsea labdarúgói szakítottak a hagyománnyal, és több sztárjuk is hosszasan ecsetelte meglátásait. A klubikon, John Terry utolsó mérkőzését játszotta a csapatban – pontosabban játszotta volna, hiszen a menedzser, Antonio Conte végig a kispadon jegelte. Terry a saját jövőjéről elmondta, kis időre még szüksége van, hogy eldöntse, visszavonul vagy más csapatnál folytatja, míg a mérkőzéssel kapcsolatban Sánchez gólját sérelmezte, a kezezés tényét kidomborítva.

Diego Costa a legtöbb kérdést ugyancsak arról kapta, hol folytatja a következő idényben. Elárulta, ha rajta múlna, ősszel is a Kékek szerelését húzná magára. Amennyiben távoznia kell, csak egyetlen klubnak mondana igent, és bár nem nevezte meg, vélhetően korábbi klubjáról, az Atlético Madridról van szó.

Thibaut Courtois védelmébe vette a pályáról leküldött Mosest, akinek „senkitől nem kell bocsánatot kérnie”. Úgy véli, az Ágyúsok első gólját nem lett volna szabad megadni, ezzel együtt gratulált nekik a győzelemhez.

A másik oldalon Per Mertesackert valósággal megrohanták az újságírók, elvégre a német középhátvéd első meccsén kezdett az idényben, és szenzációs teljesítményével a mezőny egyik legjobbja volt. Arsene Wenger külön méltatta a sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, a bekk példakép lehet minden fiatal labdarúgónak.

Apropó, Wenger: arról, hogy marad-e vagy szerződést hosszabbítanak vele, meg kell várni a keddi igazgatósági gyűlést. Sejtelmesen úgy fogalmazott, hogy ő tudja, mit szeretne, de hogy mi fog történni, azt a legkevésbé sem.

A francia menedzser mindenesetre hetedszer hódította el szeretett csapatával az FA Kupát, ennél több sikerrel egyetlen más szigetországi szakvezető sem büszkélkedhet. Hogy megmarad-e az esélye a nyolcadik cím besöprésére, azzal kapcsolatban pár napig még a sötétben tapogatózunk.

FA KUPA, DÖNTŐ
Arsenal-Chelsea 2-1 (Sánchez 4., Ramsey 79., ill. D. Costa 77.) 

Czövek Oszkár, London – demokrata.hu