A szerb férfi vízilabda-válogatott megvédte címét a Barcelonában rendezett Európa-bajnokságon, mivel a szombati döntőben óriási csatában ötméteresekkel legyőzte a házigazda spanyol csapatot. A szerbek sorozatban a negyedik Európa-bajnoki címüket gyűjtötték be.

Fotó: MTI, archív

Eredmények:

férfiak, döntő:

Szerbia-Spanyolország 12-10 (0-1, 3-3, 3-2, 1-1, 5-3) – ötméteresekkel

Óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a spanyolok a döntőbe, fantasztikusan védekeztek és nem kaptak gólt az első nyolc percben, elől pedig egy emberelőnyt értékesítettek.

A második negyedben gyorsan jött az egyenlítés, a Szolnok klasszisa, Prlainovic pattintott elemi erővel a léc alá. A spanyolok egy végletekig kijátszott fórral vették vissza a vezetést, majd Perrone akciógóljával növelték az előnyt. A szerbek létszámfölényben szépítettek, 19 másodperccel a nagyszünet előtt pedig egy fantasztikus összjáték után a Ferencvárost erősítő Stefan Mitrovic révén egyenlítettek. A slusszpoén azonban a spanyoloké volt: Perrone a dudaszó pillanatában értékesített egy kipattanót.

A harmadik játékrész elején gyors gólváltás történt a medencében, majd percekig a kapusok és a védők villogtak, ezt követően Mandic csodálatos egyéni megmozdulása után 5-5-re módosult az eredmény. Dejan Savic időkérése után Prlainovic húzta be a labdát a rövidbe, de három másodperccel a szünet előtt Munarriz egy tökéletesen kivitelezett ejtéssel egalizált.

A zárófelvonásban közel három percet kellett várni az első gólra, ekkor az ugyancsak ferencvárosi Jaksic fejezett be közvetlen közelről egy fórt. Az egyenlítés azonnal jött a spanyol emberelőny végén. A hazaiakat leginkább kapusuk, Lopez tartotta meccsben, egy perccel a vége előtt pedig előnybe kerültek, de a torna legfontosabb fórját kihagyták. A szerbeknek az időkérés után 13 másodpercük maradt eldönteni az összecsapást, az elképesztő hangorkánban azonban lövés nélkül peregtek le a másodpercek, így az Eb-k történetében először ötméteresek döntöttek a trófeáról. Nagy tornán korábban csak egyszer, a 2009-es római világbajnokságon döntöttek ötméteresek, az is egy szerb-spanyol volt, s azt a szerbek nyerték.

Az ötmétereseknél a harmadik párban hazai részről Fernadez a kapufára lőtt, a szerbek viszont nem hibáztak, ezzel diadalmaskodtak.

   

korábban:

bronzmérkőzés:

Horvátország-Olaszország 10-8 (4-0, 3-5, 2-1, 1-2)

az 5. helyért:

Görögország-Montenegró 8-6 (2-1, 3-3, 1-1, 2-1)

a 7. helyért:

Oroszország-Magyarország 9-8 (2-1, 3-2, 3-1, 1-4)

A férfi torna végeredménye:

 1. Szerbia

 2. Spanyolország

 3. Horvátország

 4. Olaszország

 5. Görögország

 6. Montenegró

 7. Oroszország

 8. MAGYARORSZÁG

 9. Németország

10. Hollandia

11. Románia

12. Franciaország

13. Grúzia

14. Szlovákia

15. Törökország

16. Málta

Az eddigi férfi Eb-k érmesei:

 arany ezüst bronz

 1. MAGYARORSZÁG 12 6 6

 2. Szerbia (Jugoszlávia, Szerbia és Montenegró) 8 9 5

 3. Oroszország (Szovjetunió) 5 3 3

 4. Olaszország 3 2 6

 5. Németország 2 4 3

 6. Horvátország 1 2 1

 7. Montenegró 1 2 –

 8. Hollandia 1 – 1

 9. Svédország – 3 –

10. Spanyolország – 2 3

11. Franciaország – 1 –

12. Belgium – – 3

13. Ausztria – – 1