Sorozatban harmadik világbajnoki címét szeretné megszerezni 200 méteren a Birkás Balázs, Balaska Márk kajakpáros augusztusban Szegeden.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A két vb-aranyérmes idény előtti utolsó közös szárazföldi edzését megelőző sajtótájékoztatón Birkás, az NKM Szeged VE versenyzője elmondta, nagyon szereti a téli felkészülést, mert ilyenkor sokat tud fejlődni, de már várja a vízreszállást. Az alapozást nem hátráltatta se sérülés, se betegség, a tavalyinál fittebben, egészségesen vághat neki az évnek – tette hozzá.

A K2 200 méter Tokióban nem olimpiai szám, de Birkás Balázs elárulta, szívükhöz nőtt a páros, szeretnék megszerezni harmadik világbajnoki címüket Szegeden, a nyári világbajnokságon. Ugyanakkor minden esélyt meg akarnak ragadni, hogy a lehető legtöbb számban rajthoz állhassanak.

Balaska Márk, a Budapesti Honvéd SE kajakosa tavaly augusztusban edzőváltáson esett át, azóta nagyon sokat erősödött és az állóképessége is javult. Amióta Kulcsár Gáborral dolgozik, a speciális erőfejlesztésre helyezték a hangsúlyt, és ennek már látszik is az eredménye – mondta a szegedi sajtóeseményen.

Hozzátette: egy hét eltéréssel indulnak Dél-Afrikába, edzőtáborba, ahol megkezdik a kilométergyűjtést, majd hazatérve már a versenyek előtt hangolódnak rá a közös munkára.

A Honvéd világbajnoka is bízik benne, hogy a hazai rendezésű vb-n sikerül a címvédés, emellett azt tervezik, hogy K2 500 méteren is elindulnak.

Sík Márton, az NKM Szeged VE szakmai vezetője hangsúlyozta, a sprint páros felkészülése sokkal közelebb áll az olimpiai szám 500-as négyeséhez, mint az ezer méteres számokéhoz.

A Birkás Balázs és Balaska Márk alkotta egység kiforrott páros, amely már bizonyított. A válogatás során mindketten eséllyel indulhatnak azért, hogy tagjai legyenek az K4 500 méteren kvótaszerzésért küzdő csapatnak – vélekedett a sportvezető.