A Barcelona mezőnyfölényben futballozott, jóval több helyzetet dolgozott ki, mégis csak az utolsó pillanatban tudta 1-1-es döntetlenre menteni az Atlético Madrid elleni rangadót a spanyol bajnokság 13. fordulójában. Ráadásul éppen a tékozló fiú sietett a katalánok segítségére.

 Ousmane Dembélé, fotó: Christian Bertrand/shutterstock.com

Az, hogy a mostani rangadó a korábbiakhoz képest is kiemelkedik, már a kezdő sípszó előtt egyértelművé vált: felvezetésként az Atlético mind a 67 ezer szurkolója kartonlapot emelt a magasba, márpedig ekkora élőképet a klub történelmében még sohasem rajzoltak ki. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy előző otthonuk, a Vicente Calderón „csak” 55 ezer férőhelyes volt, az újonnan felhúzott Wanda Metropolitanóba pedig – mely tavasszal a Bajnokok Ligája-döntőnek is otthont ad – nemrégiben, tavaly szeptemberben költöztek be.

A madridiaknak gyorsan sikerült belakniuk az ultramodern arénát, és a Barcát meg is fogta a félelmetes hangulat, az első félidőben lövésig sem jutott el, és a játék is akadozott. Az, hogy az Atlético sem találta el a kaput, már jóval kisebb meglepetés: bár mindössze egy ponttal volt lemaradva a vendégségbe érkező éllovastól, az első tizenkét körben szerzett tizenhat gól nem válik a becsületére. Előnybe mégis a fővárosiak kerültek, Antoine Griezmann szöglete után Diego Costa fejelt a kapuba, megnyerve a Rafinha elleni párharcot. Costa bajnokin február óta volt gólképtelen, amire önmagában az sem magyarázat, hogy időközben sérüléssel is bajlódott – de legalább most, amikor nagyon kellett, megrázta magát.

Az utolsó negyedórában még jobban rákapcsolt a sérült Philippe Coutinhót és a sérült-eltiltott Ivan Rakiticot nélkülöző Barca, s Lionel Messi passzából az az Ousmane Dembélé talált be Jan Oblak lábai között, aki az elmúlt hetekben kapott hideget-meleget nemcsak a szurkolóktól, de házon belül is. A hírek szerint a csapattársak igencsak zokon vették, hogy hajnalig tartó videójátékozás miatt kihagyta a másnap délelőtti edzést, és hasonló történetből tucatnyi kering a bulvársajtóban. A madridi mérkőzés után a vegyes zónában nyilatkozó Sergio Busquets – aki 500. összecsapásán öltötte magára a Barcelona mezét – külön kiemelte, a gól jót tehet a 21 éves támadó lelkivilágának. Reméli, mihamarabb benő a 105 millió euróért igazolt Dembélé feje lágya, a tehetsége ugyanis megvan ahhoz, hogy a legnagyobb világsztárok közé emelkedjen.

Jordi Alba, fotó: Czövek Oszkár/demokrata.hu

Busquets mellett Jordi Alba nyilatkozott hosszasan a sajtónak. Jövőjével kapcsolatban emlékeztetett rá, a szerződése 2020 nyarán lejár, és noha hosszabbítással egyelőre nem keresték a klub vezetői, ő már most kijelentette: szíve szerint a Nou Campból vonulna vissza. Visszakanyarodva a mostani mérkőzéshez, megállapította, a bajnokaspiránsok közül valamennyien rengeteg pontot hullajtanak, és a maguk részéről az eddig összeszedett négy döntetlenre és két vereségre sem lehetnek büszkék.

De akkor mit szóljanak a Real Madrid hívei? Az edzőváltáson átesett „blancók” úgy tűnt, Santiago Solarival összekapják magukat, szombaton viszont a kiscsapatok között számon tartott Eibar kalapálta el őket 3-0-ra. Ha pedig nem Thibaut Courtois áll a királyiak kapujában, jóval nagyobb verésbe is beleszaladhattak volna. És hogy teljes legyen a sor: a negyedik Alavés szintén kikapott, péntek este a kiesés elől menekülő Leganés vendégeként szenvedett 1-0-s vereséget.  
 

LA LIGA, 13. FORDULÓ:
Atlético Madrid-Barcelona 1-1

(D. Costa 77., ill. Dembélé 90.)

A bajnokság állása: 1. Barcelona 25 pont/13 meccs, 2. Atlético Madrid 24/13, 3. Sevilla 23/12, 4. Alavés 23/13, 5. Espanyol 21/12, 6. Real Madrid 20/13