Fotó: MTI/Czagány Balázs (illusztráció)

Korpási Bálint óriási küzdelemben 2-1-es vereséget szenvedett a kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájának fináléjában, így ezüstérmet nyert a budapesti birkózó-világbajnokságon.

Fotó: MTI/Czagány Balázs (illusztráció)

A BVSC 31 éves világ- és Európa-bajnoka csütörtökön a könnyebb ágat kihasználva rendkívül magabiztos győzelmekkel menetelt a döntőbe, melyben viszont a 2015-ben és tavaly is vb-győztes német Frank Stäblerrel találkozott, aki nehezebbnél nehezebb ellenfeleket vert sorra egy nappal korábban.

A két birkózó jól ismeri egymást, ám arra Korpási sem számított, hogy a német mint a sprinter a rajtgépből, úgy robban ki a szőnyeg közepéről a sípszó után. Szerencsére a hazai sportoló Stäbler „jobb csapottja” után csak a fenekére zuhant, s még azelőtt felpattant, hogy ellenfele rávetette volna magát.

Az első percben a címvédő nagy tempót diktált, Korpásit meg is intették (0-1), ám ő lentről nem engedte magát kiemelni, így maradt az egy pont különbség. A szünetig pedig nem is változott az állás, miután a felek eredménytelenül küzdöttek egymással a szőnyeg közepén.

A félperces pihenőt követően ismét középen folyt a harc. Elképesztő energiákat mozgósított mindkét fél, ám nem jutottak dűlőre egymással, egy perc után pedig Stäbler kapta az intést. Korpási leküldette ellenfelét, majd hosszas rákészülés után pörgetésbe kezdett, de ellenfele jól védekezett. Az 1-1 ugyanakkor már a szinte telt házas aréna nézői által hajtott magyarnak kedvezett. A folytatásban Stäblernek kellett a pont, ő pedig folyamatosan ment előre, és egy perccel a vége előtt kiléptette a magyart (1-2).

Az utolsó percben Korpásinak kellett mennie, aki láthatólag mindent kiadott magából. Harminc másodperccel a vége előtt úgy tűnt, karberántás után ellenfele mögé kerülhet, de messze volt Stäblertől, aki megmenekült, majd magabiztosan őrizte előnyét. Amikor pedig leperegtek a másodpercek, örömtáncot lejtett a szőnyegen, míg Korpási láthatóan kissé bosszús volt az elszalasztott lehetőség miatt.

A nem olimpiai súlycsoportok 2016-os világbajnokságán győztes, tavaly, Párizsban harmadik Korpási Bálint a magyar csapat második érmét szerezte meg a mostani vb-n. Csütörtökön Barka Emese a nők 57 kilogrammos kategóriájában érdemelt ki bronzérmet. Korpási 2017-ban Európa-bajnokságot nyert, két évvel korábban pedig az Európa Játékokon szerzett ezüstérmet, míg a 2016-os és az idei Eb-n bronzzal zárt.

A péntek esti programban Bácsi Péter (82 kg) is a fináléban lép szőnyegre.