Az Argentin Villa Gesselben mengrendezett FAI F3A modell műrepülő kategóriában Ócsai Dávid ezüstérmes lett a juniorok között. A repülőmodellezés királykategóriájának is nevezett versenyszámban elöször sikerült magyar versenyzőnek dobogóra állnia.

Ócsai dávid (jobb)



Junior dobogósok – Ócsai Dávid jobbra

Az F3A műrepülés az R/C műrepülő modellezés legkomolyabb formája, amely szórakoztató, látványos versenyszám, ahol a modellezők bírók előtt szerepelnek.

A versenyzőknek a modellel egy előre meghatározott manőversorozatot kell a lehető legprecízebben végigrepíteniük egy kijelölt műrepülő zónán belül.



Az indulók teljesítményét több bíró egymástól függetlenül pontozza, minden egyes manővert 0-10 közötti pontszámokkal értékelve. 10 pont a manőver tökéletes végrehajtása esetén jár, minden egyes hiba pontlevonást jelent. Pontot vonnak le, ha a pilóta kirepül a műrepülő zónából vagy a manőver geometriája nem megfelelelő, esetleg rossz a mérete, elhelyezése.

Az egyes manővererek nehézségi fokát egy K faktornak nevezett szám jellemzi, mellyel a manőverre kapott 0-10 értéket az összesítés során kell megszorozni.

Tóth Imre az ELOT kategóriában megvédte Európa-bajnoki címét a Paco Modell stúdióban készült Pelikán 2,6 m gépével, míg az ALOT kategóriában Török László szerzett bronzérmet ugyanilyen modellel.


fotó: PACO modell, Magyar Modellező Szövetség