A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátország, valamint Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán csapatával szerepel majd egy csoportban a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Dublinban megtartott vasárnapi sorsolást a Nemzetek Ligája-eredmények alapján a negyedik kalapból várta Marco Rossi együttese, amely az ötcsapatos E csoportba került. Ezen kívül még négy csoportba sorsoltak öt-öt válogatottat, további ötbe pedig hatot-hatot. Mindegyikből az első kettő jut ki a kontinensviadalra, melynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is, ahol három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor.

A rendezők részvétel esetén a csoportkörben két meccset hazai pályán játszhatnak.

A csoportok kialakításában a sorsolás házigazdájának képviseletében az ír Ronnie Whelan és Robbie Keane, valamint a címvédő portugálok részéről Nuno Gomes és Vítor Baía segédkezett.

Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése értelmében az Eb-nek otthont adó 12 ország csapatai közül legfeljebb kettő kerülhetett azonos csoportba, hogy a házigazdák mindegyikének legyen esélye a részvétel kiharcolására, illetve azon országokból is legfeljebb kettőt sorsolhattak össze, amelyeket szélsőséges téli időjárás szokott sújtani. Öt párharc – örmény-azeri, gibraltári-spanyol, koszovói-bosnyák, koszovói-szerb és ukrán-orosz – politikai okokból nem volt engedélyezett, és a nagy távolságra is vonatkozott korlátozás.

A sorsolásra hat kalapot alakítottak ki, de az elsőt két részre bontották, mert a Nemzetek Ligája jövő júniusi négyes döntőjében érdekelt válogatottaknak – Portugália, Svájc, Hollandia és Anglia – mindenképpen ötcsapatos csoportba kellett kerülniük, hogy számukra szabad legyen a döntő időpontja.

Az Eb-selejtező mérkőzéseit jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben dupla fordulók keretében bonyolítják le, az ötcsapatos csoportok résztvevőinek pedig lesz két szabadnapjuk.

Amennyiben a magyar csapatnak nem sikerül az első kettő között végeznie a csoportjában, akkor sem reménytelen számára a kvalifikáció kiharcolása, mert a Nemzetek Ligája őszi szakasza alapján 4×4 olyan válogatott is megküzdhet majd a fennmaradó négy helyért, amely a hagyományos selejtezőkön lemarad az Eb-részvételről. A magyar válogatott a C osztályban elért csoportmásodik helyével megőrizte az esélyét, hogy Eb-helyért mérkőzhessen 2020 márciusában.

   

Az Eb-selejtező csoportjai:

A csoport: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

B csoport: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

C csoport: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

D csoport: Svájc, Dánia, Írország, Georgia, Gibraltár

E csoport: Horvátország, Wales, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Azerbajdzsán

F csoport: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer-szigetek, Málta

G csoport: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország

H csoport: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra

I csoport: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino

J csoport: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein

Rossi: Horvátország kiemelkedik a csoportunkból

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a világbajnoki ezüstérmes horvát együttes kiemelkedik a magyar labdarúgó-válogatott ellenfelei közül az Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában.

„Horvátország kiemelkedik a csoportunkból, a többi csapat ellen leginkább rajtunk múlik, hogy milyen eredményt érünk el” – hangsúlyozta az olasz szakvezető a magyar szövetség (MLSZ) honlapjának a vasárnapi, dublini sorsolást követően, melyen negyedik kalapos együttese a horvátok mellett Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán nemzeti csapatát kapta ellenfélnek az E csoportban.

„A horvátokat nem kell bemutatni senkinek, a vb-ezüstérmes csapat teljesen más szintet képvisel, mint a csoport többi együttese. Wales esetében nagy szerencsénk, hogy Ryan Giggs nem fog játszani, hiszen már szövetségi kapitány. De a viccet félretéve, azt gondolom, hogy a csoport második helyéért velük és Szlovákiával leszünk majd harcban” – fogalmazott. Hozzátette: a szlovákokkal egészen biztosan nagyon izgalmas mérkőzéseket fog játszani otthon és idegenben is a magyar válogatott.

„Emellett Azerbajdzsánt sem szabad alábecsülnünk, bár az is igaz, hogy ha felkészülten, fejben is tisztán lépünk pályára ellenük, akkor könnyebb dolgunk lehet ellenük, mint a többiek ellen” – vélekedett.

A magyar érdekeltségű mellett még négy csoportba sorsoltak öt-öt válogatottat, további ötbe pedig hatot-hatot. Mindegyikből az első kettő jut ki a kontinensviadalra, melynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is, ahol három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor.

„Igazán különleges lesz a 2020-as Eb, a budapesti rendezésnek köszönhetően pedig számunkra még egyedibb, hiszen szinte az otthonunkban rendezik a világ egyik legnagyobb sporteseményét. Azt megígérhetem, hogy a lehető legjobban felkészítem a csapatot a selejtező-mérkőzésekre” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ugyancsak a helyszínen figyelte a sorsolást, és az mlsz.hu-nak úgy nyilatkozott:

„Magyarország és a magyar szurkolók mindenképpen nyertesei az Eb-nek, mert 2020-ban, az Európa-bajnokság egyik társrendezőjeként Budapest lesz a torna egyik helyszíne, és így a kontinens legjobb csapatai mérkőznek meg a magyar fővárosban.”

Az MLSZ elnöke a sorsolásról elmondta: három olyan csapat is van az E csoportban, amely az elmúlt időszakban sikeresebben szerepelt, mint a magyar válogatott. Csányi Sándor külön kiemelte a vb-ezüstérmes horvátokat, illetve hozzátette: sokat elárul a walesiek erejéről, hogy elődöntősök voltak a legutóbbi Európa-bajnokságon, amelyen egyébként a szlovákok is a nyolcaddöntőig jutottak.

Az Eb-selejtező mérkőzéseit jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben dupla fordulók keretében bonyolítják le, az ötcsapatos csoportok résztvevőinek pedig lesz két szabadnapjuk.