Fucsovics Márton szetthátrányból fordítva legyőzte a kanadai Felix Auger-Aliassime-t hétfőn a 2,2 millió euró (69,4 millió forint) összdíjazású bécsi keménypályás férfi tenisztorna első fordulójában.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A világranglistán 40. magyar játékos több szempontból is szerencsével járt eddig az osztrák fővárosban: bár eredetileg selejtezőt kellett volna vívnia a hétvégén, az ausztrál Nick Kyrgios és a spanyol Pablo Carreno Busta visszalépésének köszönhetően mégis a főtáblán kezdhette meg szereplését. Első ellenfele ráadásul egy szabadkártyás tinédzser volt, a rangsorban 109. Auger-Aliassime csupán pályafutása 16. ATP-főtáblás meccsére készült, miközben Fucsovics már 88-nál tartott. A 18 éves kanadai eddig főként kisebb tornákon lépett pályára, köztük februárban a budapesti challenger-versenyen is, melyet megnyert párosban a spanyol Nicola Kuhn oldalán.

A múlt héten még a vállát fájlaló Fucsovics számára annál is inkább komoly téttel bírt a bécsi viadal, mert bőven akadt megvédendő ranglistapontja, ugyanis egy éve ugyanezen a héten a negyeddöntőig jutott Bázelben, és csak óriási csatában maradt alul a top 10-es horvát Marin Ciliccsel szemben.

A 43. bécsi torna főtáblás nyitómérkőzésére a Stadthalle szinte üres centerpályáján került sor, s a két teniszező első találkozóján a tavaly profinak állt rivális kezdett jobban. A 26 éves magyar 12 perc elteltével, 0:3-nál nyerte első gémjét – fel is hangzott a nézőtérről a szórványos „Hajrá, Marci” -, csakhogy ezután sem találta a játékát. Néhány szép ütés mellett javarészt védekeznie kellett, mert Auger-Aliassime irányította a labdameneteket, és 28 perc alatt máris szettelőnybe került.

A folytatásban nagyot változott a meccs képe, és nem az ekkorra összegyűlt csaknem ezer szurkoló miatt: a májusban Genfben első ATP-trófeáját megszerző Fucsovics rögtön brékelt, és 3:0-ra elhúzott. A fiatal montreali egyre többet rontott, hamarosan ismét elbukta a szerváját, majd a nyíregyházi játékos 5:0-nál megint brékelt, és második szettlabdáját értékesítve „lenullázta” ellenfelét.

A szárnyaló Fucsovics nemsokára már sorozatban nyolc nyert gémnél tartott, ám ekkor váratlanul semmire elvesztette az adogatását. Ez azonban nem törte meg a lendületét, hatodszor is brékelte riválisát, és 4:1-re ellépett. Auger-Aliassime nem adta fel, újból erőre kapva 4:4-re egyenlített, így a döntő szett vége mégis izgalmasan alakult. Mindketten hozták a szervájukat némi nehézségek árán (5:5), aztán 6:5-nél ismét elbizonytalanodott a kanadai, Fucsovics pedig kihasználta második meccslabdáját. A mérkőzés 2 óra 5 percig tartott.

Fucsovics a nyolcaddöntőben a hetedik helyen kiemelt Fabio Fogninivel (14.) vagy a bosnyák Damir Dzumhurral (39.) csap össze, az ő mérkőzésükre kedden 17 óra körül kerül sor. Az olasz teniszezővel egyszer, október elején találkozott a pekingi negyeddöntőben, akkor Fognini 6:4, 6:4-re nyert.

Eredmény, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Fucsovics Márton – Felix Auger-Aliassime (kanadai) 1:6, 6:0, 7:5