Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív, illusztráció (szerk.)

Szerdára virradóra rövid szenvedés után 96 évesen elhunyt Szepesi György – közölte a család a Nemzeti Sporttal.

Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív, illusztráció (szerk.)

Szepesi György kiemelkedő alakja volt a magyar sporttörténetnek rádiósként, riporterként, tudósítóként, MLSZ-elnökként, valamint sportdiplomataként is.

1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven, édesapja a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg.

1945-től a Magyar Rádiónál tevékenykedett riporterként, majd osztályvezetőként, később bonni tudósítóként. 1948-tól egészen 2012-ig közvetített olimpiákról, a labdarúgó-világbajnokságokról pedig 1954-től 2010-ig.

1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, 1982-től 1994-ig a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt. MLSZ-elnökként szerepe volt Puskás Ferenc 1981-es, 25 év emigráció utáni első hazatérésében.

Élete és pályája során számos díjat és elismerést érdemelt ki: a FIFA Érdemrendjétől, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Olimpiai Érdemrendjétől (ezüst fokozat, 1995) a Pulitzer-emlékdíjon át (2002) a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) életműdíjáig (2016).

Az Aranycsapat tizenkettedik játékosaként emlegetik, erről így nyilatkozott:

„Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm.”