Vladan Matics szövetségi kapitány szerint Jannick Green kapus nyerte meg az olimpiai bajnok Dánia csapatának a magyar válogatott elleni mérkőzést a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Nagyon jó mérkőzés volt, de nagyon sajnálom a második félidőt, mert Jannick Green megállított minket. Nem a dán védelem, hanem Green. Most ő hozta a hazaiaknak a két pontot” – nyilatkozta az edző a szombaton 25-22-re elveszített herningi meccs után.

A Magdeburg kapusa a 16. percben lépett pályára, és 28 lövésből 12-t védett. A magyarok január elején két edzőmérkőzést is játszottak Dániában, az elsőn teljes egészében, a másodiknak pedig a második félidejében védett Green, és azon a két találkozón is bravúrosan teljesített.

„Megpróbáltunk felkészülni rá, de én is játékos voltam, tudom, hogy hiába mond bármit az edző, ha jön a helyzet, néha megáll az ész és megáll a kéz, szóval nem könnyű. Fantasztikus kapusról van szó” – tette hozzá Matics.

A kapitány úgy fogalmazott, szerethető csapatuk van, és ma a fiatalokat is lehetőséget kaptak.

„Szita Zoltán, Máthé Dominik, vagy Juhász Ádám teljesítménye azt jelenti számomra, hogy van jövőnk. Persze, van jelenünk is, hiszen holnap jön egy nagyon fontos mérkőzés, amit meg kell nyernünk. Örömhír, hogy van önbizalmunk” – vélekedett a szakvezető.

A magyarok két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárták a csoportkört Koppenhágában, a középdöntőben pedig vasárnap 18 órától az Afrika-bajnok Tunéziával, míg szerdán az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkoznak, de a szombati eredménnyel matematikailag is eldőlt, hogy nem juthatnak az elődöntőbe.

Vladan Matics elmondta, a következő mérkőzésig az orvosi stáb és a masszőrök kapnak főszerepet, a szakmai stáb pedig egész éjszaka videózni fog, majd délelőtt megmutat egy rövid felvételt a játékosoknak.

A magyarok másik szövetségi kapitánya, Csoknyai István kiemelte: az első félidőben 25 percig jól tartották magukat, de utána többet hibáztak.

„Bár vereséget szenvedtünk, ez az eredmény akár kedvező is lehet, de holnap Tunézia ellen győznünk kell. Mást kell játszanunk, ám a felkészülést már a dán meccs előtt megkezdtük az afrikaiak ellen” – közölte.

Bánhidi Bence úgy fogalmazott, okosan „hozták le a mérkőzést”, mert többet játszottak azok, akik eddig kevesebbet voltak a pályán. Hozzátette, próbálták megtörni a dánok tempóját.

Azt gondolom, jól játszottunk, és remélem, holnap ugyanilyen teljesítménnyel rukkolunk elő, és nyerni tudunk Tunézia ellen. Most igyekszünk regenerálódni, jeges fürdőt veszünk, és fontos, hogy tudjunk egy jót aludni, mert vasárnap az egyik legfontosabb mérkőzés következik„ – nyilatkozta a MOL-Pick Szeged beállója, aki három lövésből egy gólt dobott.

Az irányító Juhász Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy akár a gólkülönbség is számíthat a középdöntő végén, és ez a vereség tisztesnek mondható.

”Úgy küldtek fel minket, fiatalokat a pályára, hogy élvezzük a játékot, és csodálatos élmény volt. Az első gól után nagyon megkönnyebbültem, úsztam a meccsel, ilyen közegben nem is lehet nem élvezni a kézilabdát. Megpróbáltunk mindent megtenni, ma ennyi sikerült„ – nyilatkozta Szita Zoltán, a Balatonfüred 20 éves balátlövője, aki hét kísérletből öt gólt szerzett.

A magyar válogatott vereséggel kezdte a középdöntőt

A magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton 25-22-re kikapott a Herningben hazai közönség előtt játszó olimpiai bajnok dán csapattól az első középdöntős mérkőzésén a világbajnokságon, így már biztosan nem juthat elődöntőbe.

A magyarok a meccsen egyszer sem vezettek, legeredményesebb játékosuk pedig Szita Zoltán volt, aki hét lövésből öt gólt dobott.
A magyar csapat két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárta a csoportkört Koppenhágában, a középdöntőben pedig vasárnap 18 órától az Afrika-bajnok Tunéziával, szerdán pedig az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkozik.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:
Dánia-Magyarország 25-22 (15-10)
——————————–
Herning, 15 ezer néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
    lövések/gólok: 40/25, illetve 38/22
    gólok hétméteresből: 4/4, illetve 1/0
    kiállítások: 12, illetve 10 perc

    Magyarország:
    ————-
Mikler – Hornyák 3, Ligetvári 2, Bánhidi 1, Schuch, Nagy L. 2, Bóka 3, cserék: Lékai, Máthé 2, Juhász 4, Sipos, Szita 5, Székely, Ilyés, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics
 

Telt házat jelentő 15 ezer ember és elképesztő – magyar szemszögből szokatlanul ellenséges – hangulat fogadta a csapatokat. A magyarok Balogh Zsolt bokasérülése miatt ezúttal is csupán 15 játékost neveztek a keretbe, közülük az ugyancsak sérült Bodó Richárd nem lépett pályára.

Ahogyan a korábbi mérkőzéseit, ezt a találkozót is jól kezdte a magyar csapat, tartotta a lépést a gyorsabban kézilabdázó ellenfelével, amely egy-két gólosnál nagyobb különbséget nem tudott kialakítani. A játékvezetők két perc alatt négy kiállítást ítéltek egyenlő eloszlásban, ettől némileg megváltozott a játék addigi ritmusa.

A fordulópontot az jelentette, hogy a 16. percben pályára lépett a dánoknál Jannick Green kapus, akinek a védéseire alapozva csapattársai tovább növelték a különbséget.

Csoknyai István szövetségi kapitány már a szünet előtt pályára küldte az összes bevethető cserejátékosát, akik nem teljesítettek rosszul, de néha látszott rajtuk az összeszokottság hiánya.

A német játékvezetők a második félidőben is sokkal jobban tisztelték az olimpiai bajnok és házigazda dánokat, ez számos – meghozott és elmaradt – ítéletükön látszott. A magyarok védekezése az ellenfél gyors akciói miatt sok esetben továbbra sem állt össze, ami rendszerint hazai gólokat eredményezett.

Mindezek ellenére a válogatott nagyszerűen küzdött és remekül tartotta magát, az 51. percben például csak négy góllal vezettek a dánok. Jannick Green a hajrában is parádézott, mégis csupán három találattal győzött csapata, ami egyértelműen a magyarokat dicséri.

A dánok legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen lett, aki 13 kísérletből hét gólt dobott. A magyar kapusok közül Mikler Roland 17 lövésből hármat, Székely Márton 16-ból ötöt védett, míg a túloldalon Green 28-ból 12-t hárított.

A két együttes 42. egymás elleni meccsén 21 magyar siker és három döntetlen mellett 18. alkalommal győztek a dánok.
 

A csoport állása:
1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (91-70), 2. Svédország 6/3 (95-77), 3. Norvégia 2/2, 4. Egyiptom 1/2 (54-57), 5. Magyarország 1/3 (82-88), 6. Tunézia 0

Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.