Először találtak bizonyítékot arra, hogy képesek múltbéli eseményeket visszaidézni emlékezetükben az állatok. Az Indianai Egyetem (IU) szakértői szerint a felfedezés segítheti az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztését.

Fotó: shutterstock, illusztráció

A Jonathon Crystal, az IU kutatója vezette tanulmány a Current Biology című tudományos lapban jelent meg.

„Nemcsak azért érdeklődünk az állatok memóriája iránt, hogy jobban megértsük őket, hanem elsősorban azért, hogy a memória olyan modelljeit fejlesszük ki, melyek megfeleltethetők az emberi betegségekben, például az Alzheimer-kórban károsodott memóriatípusokkal” – mondta Crystal.

A tudós szerint a legtöbb kutatás, amely új, Alzheimer-elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, azt vizsgálja, hogyan hatnak az összetevők a térbeli memóriára, a memória azon fajtájára, amely leginkább megfigyelhető az állatoknál. A térbeli memória azonban nem az, amelyet leginkább károsít az Alzheimer-kór – írja a PhysOrg tudományos hírportál.

„Amikor a nagymamád Alzheimerben szenved, a betegség egyik leginkább szívbemarkoló következménye, hogy nem emlékszik arra, mit meséltél az életedről legutóbb, amikor találkoztatok. Minket ez az epizodikus emlékezet érdekel, mert ezt csökkenti az Alzheimer-kór és az öregedés is általában” – fejtette ki Danielle Panoz-Brown, a tanulmány fő szerzője.

Az epizodikus memória a bizonyos eseményekre való emlékezés képessége. Például amikor valaki elveszíti a kocsikulcsot, megpróbálhatja felidézni minden lépését – epizódját – az autótól a jelenlegi tartózkodási helyéig. Ezeknek az eseményeknek a felidézése az epizodikusmemória-visszajátszás (episodic memory replay).

Ahhoz, hogy megvizsgálják az állatok ezen képességét, Crystal és munkatársai csaknem egy éven át dolgoztak 13 patkánnyal, melyeknek 12 különböző szagból álló lista végigkövetését tanították meg. A kísérletek eredményeképpen megállapították, hogy az állatok támaszkodhattak a betanult sorrend felidézésének képességére.

A kiképzésük után a patkányok a kísérletek 87 százalékában sikeresen hajtották végre a feladatot. Az eredmények erős bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a patkányok kifejlesztették az epizodikusmemória-visszajátszás képességét.

Az is kiderült, hogy az állatok emlékei hosszú távon tartósak és ellenállóak más emlékek hatásával szemben.

Crystal szerint nagy szükség van arra, hogy meghízható módszereket fejlesszenek ki a patkányok epizodikusmemória-visszajátszó képességének tesztelésére, mivel az új genetikai eszközök révén lehetőség van arra, hogy az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai állapotú patkányokat hozzanak létre. Eddig csak egerek álltak rendelkezésre az új gyógyszerek tesztelésére.

MTI