Amerikai kutatók új hatóanyagot azonosítottak, amely képes meggátolni a hasnyálmirigy- és más daganatok áttétel útján való terjedését egérkísérletekben.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Northwestern Egyetem kutatói Sui Huang vezetésével az 1990-es évek végén felfedezték az összetett tumormarkert, a PNC-t, amelynek jelenléte jelzi, hogy a rákos sejtek képesek áttétel útján „többfejű szörnyként” terjedni.
    
Új tanulmányukban megtalálták azt a hatóanyagot, amely ezt a „szörnyet” szétrombolja és jelentősen csökkenti az áttéteket prosztata-, hasnyálmirigy- és mellrák esetében.
    
A metarrestin nevű hatóanyaggal kezelt egereknél kevesebb áttétes tumor keletkezett a tüdőben és a májban, és tovább éltek, mint azok az egerek, amelyek nem kaptak ilyen kezelést – írták a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók.
    
A szakemberek a metarrestint kutatási hatóanyagként felterjesztik engedélyezésre az amerikai gyógyszerhatósághoz, hogy megkezdhessék a szer klinikai vizsgálatait emberek esetében.
    
A rákos áttétek megelőzésére nem létezik semmilyen engedélyezett gyógyszer.
    
„Ez a szer olyan, mint egy piszkos bomba a rák ellen. Az áttétes ráksejt egy szörny, amely teljesen különbözők egy normálisi sejttől” – magyarázta Huang, aki 25 éve dolgozik ezen a kutatáson.
    
Az elsődleges daganatok, amelyeket műtéttel, sugárzással és kemoterápiával lehet kezelni nem okoznak elhalálozást. Az embereket az öli meg, amikor a rák átterjed más szervekre, mint például a mellrák az agyra, a májra, a tüdőre vagy a csontokra„ – idézte a kutatót a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
    
Az elmúlt 20 évben jelentősen javult a rákbetegek túlélési aránya a korai diagnózis és a kezelések kombinációja miatt. De az áttétes rákbetegek túlélési aránya nem változott.
    
A metarrestin hatékony lehet a műtéttel eltávolított daganat utáni kezelésben.
    
Huang kutatócsoportja több mint 140 ezer vegyületet tesztelt a PNC ellen, keresve azt a hatóanyagot, amely képes szétrombolni az áttétes ráksejteket. Amikor rátaláltak a legmegfelelőbbre, tovább módosították, hogy még hatékonyabbá tegyék.
    
”Megakartuk találni az a mágikus hatóanyagot, amely a szörny több részére csap le, nemcsak a fejére, hanem csápjaira, karmaira és farkára„ – mondta a kutató.