Az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szerdára tervezett törökországi látogatását.
Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói – vélekedett nyilatkozatában az orosz elnök. Közölte, hogy a Szu-24-es orosz vadászgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával. Elmondása szerint a repülőt hatezer méter magasan repült, amikor egy kilométerre a török határtól, Szíria felett támadás érte. A vadászgép négy kilométerre a török határtól zuhant le.


Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Hangsúlyozta, annak ellenére „szúrták Oroszországot hátba”, hogy Moszkva megállapodott amerikai partnereivel arról, figyelmeztetik egymást a potenciális repülési incidensekről. Törökország pedig állítólag az Iszlám Állam ellen harcol az Egyesült Államok vezette koalíció részeként – tette hozzá.

Az orosz elnök közölte azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről irányultak Törökországba. Putyin szerint ha az IÁ milicistái több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és „egész kormányok” fegyveres erőinek védelmét élvezték, nem is csoda, hogy ennyire vakmerően viselkednek.

Moszkvában bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét. Az orosz védelmi tárca közölte, a lelőtt vadászbombázó éppen útban volt a latakiai Hmejmim orosz légi támaszpontra, amikor a támadás érte, és minden jel arra utal, hogy nem sértette meg Törökország légterét.

A TASZSZ orosz hírügynökség egy török diplomáciai forrásra hivatkozva közölte, Törökország moszkvai nagykövetségén fokozták a biztonsági intézkedéseket, ugyanis az épület előtt több ember gyűlt össze.

***

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában.

***

A szíriai határ közelében lelőtt orosz gép két pilótája valószínűleg életben van – közölte kedden egy török kormányzati tisztségviselő, aki szerint a török hatóságok azon fáradoznak, hogy a pilóták kiszabadulhassanak a szíriai felkelők fogságából.

***

Az orosz légierő azok után is folytatja légi hadműveleteit a szíriai területen lévő terrorista állások ellen, hogy a török gépek lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászgépet – jelentette be kedden az orosz védelmi minisztérium. A védelmi tárca közölte, hogy a török légierő tettét „barátságtalan lépésként” értékelik. A minisztérium hozzátette, hogy válaszlépéseket dolgoz ki hasonló incidensek esetére. A török katonai attasénak, akit korábban bekérettek a védelmi minisztériumba Moszkvában, hivatalos tiltakozást nyújtottak át.

***

A lelőtt orosz vadászbombázó mindkét katapultáló pilótáját lelőtték még a levegőben szíriai türkmén fegyveresek – közölte a türkmén felkelők parancsnokhelyettese kedden. „Mindkét pilótát holtan találtuk. A bajtársaink tüzet nyitottak a levegőbe, és a pilóták a levegőben haltak meg” – mondta Alpaslan Celik, egy szíriai türkmén brigád parancsnokhelyettese. A fegyveres ezt a szíriai Jamadi faluhoz közel közölte újságírókkal, kezében pedig – saját állítása szerint – az egyik pilóta ejtőernyőjének egy darabját tartotta.

***

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szerdára tervezett törökországi látogatását, miután török vadászgépek lelőttek a nap folyamán egy orosz vadászbombázót. Lavrov a dél-oroszországi Szocsiban újságíróknak kijelentette azt is: nem javasolja az orosz állampolgároknak, hogy Törökországba utazzanak, mivel a terrorveszély ott nem kisebb mint Egyiptomban, ahol egy pokolgépes merénylet során lezuhant egy orosz utasszállító a múlt hónapban.

MTI, Magyar Idők online