A rendőrség tapasztalatai szerint visszaszorult a szervezett bűnözői csoporthoz nem kötődő embercsempészek tevékenysége – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Mint mondta, év eleje óta 318 054 illegális bevándorlóval szemben intézkedett a rendőrség.

Hozzátette, január 1. óta 1156 embercsempészt fogtak el. A rendőrség tapasztalata szerint a szervezett bűnözői csoporthoz nem kötődő embercsempészek tevékenysége visszaszorult. A nemzetközi szervezett bűnözői csoportokat „megzavarta” a biztonsági határzár építése, és új útvonalat keresnek.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese a műsorban elmondta, hogy a regisztrált menedékjogi kérelmek száma éjfélig 176 183 volt, hétfőn 15 menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

Ez is azt mutatja, hogy az illegális migránsok nem kívánnak Magyarországtól nemzetközi védelmet kérni – jegyezte meg. Mint mondta, a befogadó intézményekben jelenleg 603-an vannak.

A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítások végrehajtása érdekében hétfőn 17 ember idegenrendészeti őrizetét rendelte el az idegenrendészet hatóság – közölte Kiss Attila.

MTI