Elutasította kedden a Fehér Ház azt a két éve elindított petíciót, amelynek aláírói azt kezdeményezték, hogy részesüljön elnöki kegyelemben Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikus, aki leleplezte a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát.Lisa Monaco, Barack Obama elnök belbiztonsági és terrorelhárítási tanácsadója a csaknem 168 ezer aláírást tartalmazó petícióra adott írásos válaszában azt állította, hogy a tikos anyagoknak az NSA volt szerződéses alkalmazottja általi ellopása „veszélyes döntés” volt, amely „súlyos következményekkel járt” az Egyesült Államok, valamint az ország védelmezőinek biztonsága szempontjából. Monaco kifogásolta, hogy Snowden nem próbálta meg konstruktívan kezelni az általa észlelt problémákat.

Edward Snowden kultikus alakká vált a polgári szabadságjogok számos védelmezőjének szemében, akik azt állítják, hogy a lelkiismereti okokból végrehajtott kiszivárogtatásai miatt az informatikust inkább ünnepelni, mintsem üldözni kellene. A kormány és a szövetségi törvényhozás tagjainak többsége azonban azon az állásponton van, hogy Snowdennek, aki törvényt sértett, valószínűleg kockára téve az ország biztonságát is, az NSA-ben a belső lehetőségekkel élve kellett volna kifejeznie aggályait a kormányzati megfigyelési gépezet kiterjedtségével kapcsolatban.

Lisa Monaco leszögezte, hogy Snowdennek haza kell térnie az Egyesült Államokba, hogy ott esküdtszék ítélkezhessen felette, nem pedig „egy tekintélyelvű rendszer fedezékébe kell bújnia”. 

„Ő most éppen menekül tetteinek következményei elől” – írta a fehér házi tanácsadó.

Az amerikai elnöki hivatal rendszerint reagálni szokott azokra a petíciókra, amelyek 100 ezernél több támogatóval rendelkeznek.

MTI