A migrációs válságban ma az a fő kérdés, hogy sikerül-e a helyzet okainak nevezhető háborúkat felszámolni, elsősorban Líbiában és Szíriában – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke keddi budapesti sajtóbeszélgetésén.Németh Zsolt kifejtette: a szíriai konfliktus az a háború, amely a legkomolyabb dilemmát jelenti ma a világnak, különösen az orosz beavatkozás miatt. Egyelőre ugyanis nem világos, milyen célpontokat támad Moszkva, és milyen felhatalmazás alapján lép fel Szíriában, ezért félő, hogy a beavatkozás nem feltétlenül hozza közelebb a megoldást – mutatott rá. 
    
Hozzátette: nem maga a beavatkozás ténye a probléma, hanem a katonai fellépés mögötti koordináció.
    
Úgy látja, a szíriai konfliktus befejezése nem elsősorban katonai kérdés, és a politikai rendezést el kell indítani. A közelmúltban úgy tűnt, az amerikai-orosz egyeztetések erre irányultak, de ezt most már nem lehet egyértelműen állítani – közölte.
    
Megjegyezte: nem kedvez a megoldás lehetőségének, a politikai kompromisszumoknak, hogy az Egyesült Államokban egyre inkább középpontba kerül az elnökválasztási kampány.
    
Németh Zsolt szerint a szíriai politikai rendezés akkor lenne sikeres, ha az széles térségbeli konszenzusra épülne.
    
Mint mondta, egy másik súlyos, Moszkvát érintő probléma az orosz-ukrán háború, és a közelmúltbeli amerikai-orosz tárgyalások nagyobb része is inkább ezt a kérdést érintette, és nem a szíriai konfliktus rendezését. Fontos, hogy folytatódjon a minszki folyamat – vélekedett.
    
A politikus hangsúlyozta: kiegyensúlyozottabb szemlélet kezd körvonalazódni a migrációs helyzetben, és a külső biztonsági, védelmi szempontok egyre inkább felértékelődnek az európai polgárok biztonságérzete miatt. Ebben mindenképpen van szerepe Magyarország kiállásának, szókimondásának, ugyanakkor egyre inkább az alkalmazkodás és a rugalmasság is megfigyelhető a magyar álláspontban – közölte.
    
A kvótarendszerrel kapcsolatban azt mondta: nem számít arra, hogy a szerdai kormányülésen alapvető fordulat következne be a magyar álláspontban. A világkvótákra vonatkozó magyar javaslat viszont fontos, mert azt jelzi, hogy nem hiányzik a szolidaritás a magyar hozzáállásból, az ország eleget akar tenni a nemzetközi kötelezettségeinek, de azt el kell kerülni, hogy egy kontraproduktív rendszer jöjjön létre, amely nem segíti az integrációt és nem kivitelezhető – magyarázta.
    
Úgy vélte, a migrációs helyzet károsan és hátrányosan érinti az európai egység ügyét, „régi reflexek” előretörése érzékelhető, különösen a nyugat-európai baloldal részéről.
    
Németh Zsolt arról is beszélt, hogy nehéz időszak következik a közép-európai térségben, ugyanis Magyarország hét szomszédja közül ötnél, továbbá Lengyelországban is választások lesznek. A horvát választásokat november 8-án tartják, addig nem sok változás várható Horvátország magatartásában, hozzáállásában – vélekedett.

MTI