A Jobbik akár fizikailag is megpróbálná megakadályozni az utolsó nemzeti vagyon, az állami földek értékesítését célzó árveréseket – közölte Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton a Földművelésügyi Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján.A képviselő elmondta, pártja utolsó figyelmeztetésnek szánta szombati rendezvényüket. Közölte: arra szólítják fel a kormányt, hogy azonnal vonja vissza azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a maradék nemzeti vagyon, az állami föld privatizációját. Magyar Zoltán szerint a kormány 380 ezer hektárnyi állami földterületet készül értékesíteni a következő fél évben; idén a kisebb, 2016 elején pedig a nagyobb területeket.

A Földművelésügyi Minisztérium előtt molinókkal felsorakozott fiatalokra utalva Magyar Zoltán elmondta, hogy elsősorban ezt a korosztályt fogja a leginkább negatívan érinteni a földek eladása, hiszen ennek következtében már nem lesz módjuk például családi gazdaságot indítani.

Magyar Zoltán felidézte, amikor 2013-ban a Jobbik frakciója a parlamentben elfoglalta az elnöki pulpitust a földtörvényről tervezett szavazáskor. Mint mondta, pártja most is hasonló akciókkal igyekszik majd eltántorítani a kormányt. Jogi lehetőségeiket már kiaknázták, most megpróbálnak más eszközökhöz folyamodni – közölte.

„Most arra készülünk, hogy az induló árveréseket akár fizikailag is megpróbáljuk megakadályozni. Erre minden megyei jogú városban lehetőségünk lesz, hiszen állítólag mindenhol a kormányhivatalokban lesznek az árverések” – jegyezte meg a képviselő, hozzátéve, ha kell, egyszerűen megakadályozzák az árverésekre való bejutást. Mint megjegyezte, egy Jobbik-kormány azonnal vissza fogja szerezni az eladott földeket.

Magyar Zoltán szerint az ellenzéki összefogásnak is szerepe lehet a földek eladásának megakadályozásában. Ennek jegyében fogadták el a meghívást az ügyben meghirdetett hétfői demonstrációra.

MTI