Magyarország sikeresen lezárta a 2010-2015 közötti válságkezelést – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken az Ötéves a kormány című budapesti konferencián.Szavai szerint minden korábbi stabilizációs kísérletnél sikeresebb volt az Orbán-kormány vezette újkori magyar stabilizáció. Hozzátette, ennek igazi értékét az adja, hogy a válságkezelésre szoruló európai uniós országok makrogazdasági számait figyelembe véve Magyarország hajtotta végre a legsikeresebb válságkezelést, az ország minden makrogazdasági mutatóban sikeres. Példaként említette a csökkenő államadósságot, a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, a folyamatosan emelkedő foglalkoztatottságot és a csökkenő munkanélküliséget. A siker kulcsának a munkát ösztönző, munkahelyteremtésre ösztönző adórendszert nevezte, és hangsúlyozta, az egykulcsos szisztémát meg kell védeni.

E siker különösen annak köszönhető, hogy „megtaláltuk a saját utunkat”, a magyar modellt – mondta a jegybankelnök, aki hangsúlyozta, új gazdaságfilozófiát, új gazdasági képletet vezettek be.

Az MNB-ről szólva Matolcsy György arról beszélt, hogy az alapkamat-csökkentéssel, a növekedési hitelprogrammal és a devizahitelek forintosításával a központi bank az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez. A forintosítással kapcsolatban megjegyezte, ha későbbre hagyták volna, 70 százalékkal is emelkedhetett volna a devizahitelesek törlesztőrészlete.

Közölte azt is, hogy 2015 végétől, 2016 elejétől az MNB már nem a gazdaság dinamizálásának egyik motorja lesz, hanem a saját útján járó Magyarország, annak gazdasági-pénzügyi rendszerének őrzője, stabilizátora. Megóvjuk a sikeresen a maga útját járó országot a külső és a belső támadásoktól – fogalmazott.

A jegybankelnök célként végül annak elérését határozta meg, hogy 2020-ig Magyarország a régió legdinamikusabban fejlődő gazdasága és a Kárpát-medence legvonzóbb életminőséget kínáló országa legyen.

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián Boross Péter volt miniszterelnök hangsúlyozta, az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reményekkel, amikor a mai fogalmakkal mérsékelt jobboldali kormányzás működött az országban. Kijelentette, minden más irányzat esetében tragédia, baj történt, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni az ország.

A korábbi kormányfő kifejtette: a mérsékelt jobboldaliság ismérve az erős patriotizmus, a konzervatív attitűd, a múlt megbecsülése és a tapasztalatok tisztességes felhasználása. Ez az irányzat ideológiamentes, de eszményektől vezérelt – tette hozzá.