Üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő értékelését, amely szerint a magyar államadós-osztályzat tavalyi kilátásjavítása után pénteken a felminősítés mellett döntött, és ezzel – 2012 óta először – ismételten befektetésre ajánlott kategóriába került a magyar osztályzat.

Az MNB az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében emlékeztetett: tekintettel azokra a gazdaságpolitikai eredményekre, amelyek „a hazai gazdasági mutatók és a kockázati megítélés markáns javulásában” már az elmúlt években megmutatkoztak, a jegybank már régóta azt az álláspontot képviseli, hogy szakmailag indokolt és esedékes Magyarország felminősítése.

Hangsúlyozták, a Magyar Nemzeti Bank a törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével törekszik a hazai gazdaság sikerességének, stabilitásának biztosítására, és bízik abban, hogy a Fitch Ratings döntését követően a többi hitelminősítő is elismeri „a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását, úgy, ahogyan ezt a piaci befektetők már korábban megtették”.

A közlemény szerint azzal, hogy a Fitch Ratings befektetésre ajánlott kategóriába emelte vissza a magyar államadós-osztályzatot, a piaci értékítélet és a szakértők álláspontja alapján egy régóta várt hitelminősítői döntést hoztak. A jegybank az elmúlt időszakban több tanulmányában foglalkozott a hitelminősítések hátterével és részleteivel, amelyek megerősítették a piaci árazásokban már tükröződő befektetői megítélést, miszerint Magyarország felminősítése szakmailag indokolt és időszerű.

Kitértek arra, a 2008-as globális pénzügyi és gazdasági válság idején Magyarország még Európa legsebezhetőbb országai közé tartozott, a 2010-től kibontakozó gazdaságpolitikai fordulat keretében azonban „olyan környezetet jött létre, amely gazdaságtörténetileg is egyedülálló lehetőségeket teremt, hiszen egyszerre jellemzi a költségvetési és pénzügyi stabilizáció, valamint egyensúly, továbbá a fenntartható növekedés alapfeltételeinek biztosítása.”

A költségvetési fordulat keretében meghozott intézkedéseknek köszönhetően az államháztartási hiány stabilan a 3 százalékos küszöbérték alatt van, az államadósság csökkenő pályára állt, miközben a strukturális reformprogramoknak köszönhetően növekvő foglalkoztatás és jelentősen javuló külső egyensúlyi pozíció mellett megteremtődtek a fenntartható növekedés alapjai – sorolták az eredményeket.

Kiemelték azt is, a monetáris fordulat keretében, 2013 óta elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül a Magyar Nemzeti Bank is támogatja a gazdasági egyensúly és növekedés elérését és fenntartását.

A Fitch Ratings pénteken a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőnek emelte vissza befektetésre ajánlott kategóriába a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát, amelyet az eddigi „BB plusz”-ról egy fokozattal „BBB mínusz”-ra javította. Az új besorolás kilátása stabil. A másik két cég, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – „BB plusz”, illetve „Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody’s magyar osztályzatának kilátása pozitív, ami felminősítés lehetőségére utal.

MTI