Egyre népszerűbb az Ifjúsági Garancia Program, amiben a nem tanuló, nem dolgozó 25 év alattiak vehetnek részt. Idén őszig több mint 100 ezer érintettet vontak be a projektbe, ami hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája hét év alatt a felére csökkenjen Magyarországon.

2010-ben Magyarország az Európai Unió sereghajtója volt a fiatalok foglalkoztatási arányát tekintve, ehhez képest jelentős előrelépést sikerült elérni az elmúlt időszakban.

Az Ifjúsági Garancia Program is hozzájárult ahhoz, hogy a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 2010 óta felére csökkent. Az Euro­stat adatai szerint a szóban forgó társadalmi csoport 10,6 százaléka volt munkanélküliként regisztrálva 2017 hatodik hónapjában. Az unió átlaga 17, az euroövezeté pedig 19 százalék körül alakult ugyanebben az időszakban. A legalacsonyabb arányt, 6,5 százalékot Németországban regisztrálták, míg Görögországban (44,4 százalék), Spanyolországban (38,6 százalék) és Olaszországban (35,5 százalék) mérték a legnagyobb munkanélküliségi rátát a fiatalok körében júliusban.

A foglalkoztatási mutató is javult itthon: míg hét évvel ezelőtt alig érte el a 20 százalékot, ma már 30 százalék felé közelít a dolgozó fiatalok aránya. A 25 év alattiak közül jelenleg 310 ezer fő végez valamilyen munkát.

A garanciaprogram létrehozására 2013-ban szólította fel az unió tagállamait az Európai Tanács, a projekthez időközben hazánk is csatlakozott. Az indulás óta a kontinensen 5,5 millióról kevesebb mint 4 millióra csökkent az ifjú munkanélküliek száma.

A magyar kormány a 2014-20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból több mint 200 milliárd forint felhasználásával indította el a programot, amelynek célja, hogy a 15-24 év közötti fiatalok minél rövidebb időt töltsenek el munkanélküliként vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. Ennek érdekében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat meghatározott időn belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánl az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

A program több lépcsőben valósul meg, a cél, hogy jövőre fokozatosan kiterjesszék az összes – mintegy 180 ezer – 25 évesnél fiatalabb érintettre. A harmadik szakaszban, 2018 januárjától minden 15-24 éves nem dolgozó és nem tanuló fiatal négy hónapon belül érdemi segítséget kap az elhelyezkedéshez, vagy az azt segítő képzettség megszerzéséhez komplex aktív munkaerőpiaci programok, gyakornoki, illetve vállalkozóvá válást ösztönző program keretében.

A gyakornoki programmal a kormányzat arra törekszik, hogy a közvetlen munkahely­teremtésen túl a szakképesítéssel rendelkező fiatalokat korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, foglalkoztathatóságukat növelje és hosszabb távú munkaerőpiaci esélyeiket javítsa.

A rendszer harmadik pillére a fiatalok vállalkozóvá válását segítő akció, amely több ezer fiatal képzését és végső soron majdnem 1500 vállalkozás létrejöttét teszi lehetővé.

Az Ifjúsági Garancia Program a konvergenciarégiókban 85 százalékos, a Közép-magyarországi Régióban 50 százalékos uniós társfinanszírozásban valósul meg.