Jelentősen rövidültek a műtéti várólisták, és a várakozás időtartama is kevesebb lett az elmúlt öt évben. Míg 2012-ben 70 ezer honfitársunk szerepelt valamilyen várólistán, 2017 januárjára ez a szám nem egészen 28 ezer főre csökkent, vagyis öt év alatt 60,2 százalékkal mérséklődött.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A kormány 2013-tól több alkalommal fordított többletkeretet a várólisták lerövidítésére, összesen 12 milliárd forint értékben. 2017-ben további 5 milliárd forint áll rendelkezésre e célra, vagyis év végéig már 17 milliárd forintot költenek el a magyar egészségügy egyik jelentős problémájának orvoslására.

Hazánkban évente mintegy 180 ezer műtétet végeznek el a kötelezően vezetendő várólisták körébe tartozó esetekben. A kormány az évtizedes rossz örökség rendezésére 2012 nyarán bevezette az egységes országos intézményi várólista-nyilvántartást, s így áttekinthetővé, kezelhetővé tette a problémát. Emellett az állam átvállalta a kórházak adósságának jelentős részét. Legutóbb, a tavaly év végi döntések értelmében 45 milliárd forint jutott a beszállítók felé fennálló, 30 napnál régebbi tartozások rendezésére, emellett további 15 milliárd forintra pályázhattak az intézmények hatékonyságnövelési céllal.

A várólisták csökkentésére szóló programok eredményeként 2014 januárjához képest három év alatt a szürkehályogműtétek esetében 67 százalékkal (290 napról 95 napra), a csípőprotézis-operációknál 52,8 százalékkal (658 napról 311 napra), a térdprotézis-beavatkozások körében pedig 59 százalékkal (906 napról 371 napra) csökkent a tervezett várakozási idő. Csökkent a várakozók száma is, 2013-hoz képest 12 886-tal kevesebben várnak szürkehályog-, 3700-zal kevesebben térdprotézis-, 3036-tal kevesebben csípőprotézis- és 296-tal kevesebben gerincműtétre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2017. január 1-jei adatai szerint jelenleg elviekben a gerincstabilizáló, illetve gerincdeformitással kapcsolatos beavatkozásokra kell a legtöbbet, 399 napot, vagyis több mint egy évet várni, a listán 683 – konkrét műtéti időpontra még nem előjegyzett – beteg sorakozik. Ugyanakkor a tavalyi évben 2475 ilyen beavatkozás történt Magyarországon, s a tényleges várakozási idő jóval rövidebb volt a papíron tervezettnél, mindössze 30 nap.

Mindezek nyomán a világ legfejlettebb országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development, OECD) adatai szerint Magyarország bizonyos csoportosítások szerint Európában az ötödik legkedvezőbb helyzetben levő állam, a kórházi várólisták hosszát illetően. S a legtöbb szempont szerinti listán megelőzi Portugáliát, Spanyolországot, Norvégiát és térségünk legtöbb országát is.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár januárban a jövő egyik fontos feladatának nevezte várakozási idők leszorítását a járóbeteg-ellátásban is.