+10 ezer

A kormány által megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően ma tízezerrel több kisgyermek járhat óvodába, mint hat évvel ezelőtt, a közeljövőben pedig a bölcsődei férőhelyek száma is ugyanennyivel emelkedhet.

Fotó: MTI, archív

A kormány által megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően hat év alatt közel tízezerrel – 370 136-ról 379 671-re – nőtt az óvodai férőhelyek száma. Emellett az óvodák száma is nőtt, ma kétszázzal több helyen várják a gyermekeket. A férőhelyek bővítésére a hároméves kortól kötelező óvodáztatás miatt, valamint a közép-magyarországi régió dinamikus fejlődésével együtt járó növekvő gyermeklétszám miatt is szükség volt.

Rétvári Bence államtitkár szerint az elmúlt években mind GDP-arányosan, mind forintban nőtt az óvodásokra fordított költségvetési forrás. Óvodafejlesztésekre az elmúlt hat évben 26,3 milliárdot költöttek, ebből 177 óvodát újítottak fel részben vagy egészben. A politikus hangsúlyozza, a programok folytatódnak az következő esztendőkben is. Novák Katalin államtitkár nemrégiben közölte, hogy a növekvő igényekhez igazodva a kormány százmilliárd forintot különített el erre a fejlesztési időszakra a bölcsődék és óvodák kapacitásának bővítésére, új intézmények létesítésére, illetve a meglévők korszerűsítésére. A politikus szerint mindennek eredményeként nő azoknak a családoknak a száma, amelyek közvetlenül a lakhelyük közelében járathatják óvodába gyermekeiket.

Az államtitkár kiemelte, országos szinten a 380 ezer óvodai férőhelyre 320 ezer kisgyerek jut, tehát az igényeket bőven ki tudják elégíteni. Ám a területi elosztáson van még mit javítani, hogy helyben biztosítani lehessen a szükségletnek megfelelő férőhelyeket.

A közeljövőben a bölcsődei férőhelyek számát is növelnék a jelenlegi 50 ezerről 60 ezerre, miután – egyebek mellett a gyed extra bevezetésének köszönhetően – mind több kismama szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást. A családokat ma már kedvezményes étkeztetéssel is segítik, az óvodákban és bölcsődékben az elmúlt hat évben 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenesen étkező gyermekek száma. Míg a kedvezményeket igénybe venni képes családok száma 2010-ben csak 8 százalék volt, napjainkra ez 94 százalékra emelkedett.